Ulaz za korisnike

Alarmni uređaji

Alarmni uređaji

Alarmni uređaji , dojavnici opasnosti služe kao zaštita zdravlja, života, vrijednosnih predmeta i informacija. Oni ne mogu zamijeniti građevinske mjere ali ih mogu dopunjavati. Za planiranje alarmnog uređaja neophodno je voditi računa o sigurnosnim smjernicama.

Prije instaliranja alarmnog uređaja treba svakako napraviti concept s definiranim zaštitnim ciljevima( uređenje kuće, vrijedni predmeti, protupožarna zaštita, protuprovalna zaštita). Povoljna je primjerice ugradnja alarmnog uređaja još u fazu završetka novogradnje, naravno moguća je naknadna ugradnja s uređajima na radio bazi.

Razlikuju se dojavljivači požara,protuprovalni uređaji, uređaji koji alarmiraju napad, uređaji za nazor terena i sl. Takvi sigurnosni sustavi se već prema potrebi sastoje od osiguranja vajske fasade i/ili osiguranje unutarnjeg područja . Protuprovlni ueđaji se dopunjuju osiguranjem pojedinačnih objekata ( često s video-nadzorom), dojavljivači u slučaju napada i osiguranje terena.

Važne pojedinačne komponente protuprovalnog uređaja su osjetnik alarma, centralni javljač provable,rasklopno uklopni uređaj i napajanje strujom u slučaju nužde. Foto: jung.de