Ulaz za korisnike

Aluminijska stolarija

Aluminijska stolarija

Razvoj aluminijske stolarije i prozorskih okvira iz alumijskih profila je značajno napredovao. Do prije nekoliko godina je aluminijska stolarija bila isto što i“ bezumni gubitak topline”, jer aluminij ima ekstremno dobru toplinsku vodljivost te je iz tog razloga neadekvatan materijal za omotač zgrade.
 
Aluminij iz aluminijskih prozorskih okvira ima iznutra praktički istu temperaturu kao vanjski zrak, zimi često ispod 0°C. Tako u ekstremnim slučajevima dodir može prouzročiti” lijepljenje prstiju “, i vlažnost iz unutarnjeg dijela se taloži pri vanjskim temperaturama od 10-12 °C permanentno na aluminij (zimi se često i zamrzava).

Moderna aluminijska stolarija se ne razlikuje puno izvana od starih “gutača topline”, koji se još uvijek koriste. Odlučujuća razlika je u unutarnjem dijelu. Iznutra i s vana vidljivi dio je konstrukcijski razdvojen. To je naravno povezano s velikim troškovima i nikada nije u potpunosti izvedivo.

Prednosti aluminijske stolarije je u postojanosti oblika, što je posebno važno kod velikih prozora te također u postojanosti na utjecaje atmosferilija. Aluminijska stolarija ne stari od utjecaja vremenskih prilika i laka  je za održavanje.

Ako baš mora biti aluminijska stolarija, vodite računa prilikom kupnje o modernim, toplinsko izolirajućim okvirima.
Kombinacija vrijedna razmišljanja bi bila drveno-aluminijski prozori ; s vana aluminij (oporan na vremenske utjecaje, stabilan,bez problema se lakira) iznutra drvo (estetski ugodan, termoizolacijski). Foto: Heroal