Ulaz za korisnike
Aluminijski prozori

Aluminijski prozori

Razvoj aluminijskih prozora i prozorskih okvira je značajno napredovao. Do prije nekoliko godina su aluminijski prozori bili isto što i“ bezumni gubitak topline”, jer aluminij ima ekstremno dobru toplinsku vodljivost te je iz tog razloga neadekvatan materijal za omotač zgrade.

Aluminij iz domaćih aluminijskih prozorskih okvira ima iznutra praktički istu temperaturu kao vanjski zrak, zimi često ispod 0°C. Tako u ekstremnim slučajevima dodir može prouzročiti ”ljepljenje prstiju “, i vlažnost iz unutarnjeg dijela se taloži pri vanjskim temperaturama od 10-12 °C permanentno na aluminij (zimi se često i zamrzava).

Moderni aluminijski prozori se ne razlikuju puno izvana od starih “gutača topline”, koji se još uvijek koriste. Odlučujuća razlika je u unutarnjem dijelu. Iznutra i s vana vidljivi dio je konstrukcijski razdvojen. To je naravno povezano s velikim troškovima i nikada nije u potpunosti izvedivo.

Prednosti aluminijskog prozora su u postojanosti oblika, što je posebno važno kod velikih prozora te također u postojanosti na utjecaje atmosferilija. Aluminijski prozori ne stare od utjecaja vremenskih prilika i laki su za održavanje.

Ako baš mora biti aluminijski prozor, vodite računa prilikom kupnje o modernim, toplinsko izolirajućim okvirima.

Kombinacija vrijedna razmišljanja bi bila drveno-aluminijski prozori; s vana aluminij (oporan na vremenske utjecaje, stabilan,bez problema se lakira) iznutra drvo (estetski ugodan, termoizolacijski).

Aluminij je relativno moderan materijal. Iako je aluminij već bio poznat u jednostavnim oblicima u antičko doba, tek je u 18. stoljeću dobio na važnosti zahvaljujući industrijskim proizvodnim metodama. Danas su aluminijski prozori jeftin i dugoročan oblik ugradnje, čije su prednosti očite.

Dakle, materijal je izuzetno čvrst i stabilan, izuzetno otporan na vremenske uvjete, lako za održavanje te pruža zahvaljujući raznim premazima i lakiranjima mogućnost gotovo svake optičke provedbe . Industrijskom proizvodnjom se mogu jednostavno realizirati sve vrste oblika i veličina.

Postoje razne metode lakiranja, koje imaju daljnji utjecaj na stabilnost i trajnost aluminijskih prozora. Tako postoji emajliranje, pri čemu se slojevi boja učvršćuju na visokim temperaturama; eloksirani aluminij, pri čemu se boje ne nalaze samo na površini, već i u samim površinama materijala; i na kraju prevlaćenje prahom, koji nastaje elektrolitskim postupkom, gdje se prah u boji nanosi na aluminijsku površinu, te stavlja u peć kako bi se osušio i stvorio čvrsti film.

Nedostatak kod aluminijskih prozora je njihova slabija toplinska izolacija u usporedbi s drvenim prozorima, što se može nadoknaditi kombinacijom različitih profila okvira sa dijelovima izolatora. Na taj način se dobije vanjska i unutarnja ljuska, koja, iako je spojena širokim izolacijskim elementima, još uvijek omogućuje optimalnu izolaciju.

Energetska bilanca je u početku proizvodnje prilično visoka, no čovjek ne smije zaboraviti, da se aluminij može reciklirati. Kod recikliranja zadržava aluminij svoja svojstva materijala u potpunosti, a zahtjeva samo 5% energije, kako bi se ponovno izradio prozor.

Stoga se može raći, da aluminijski prozori spadaju pod najviše ekološke prozore. Oni su unatoč  malom održavanju izuzetno trajni te mogu svoj materijal reciklirati. Foto: alufenster.at