Ulaz za korisnike

Arhitekti

Arhitekti

Arhitekt/arhitektica planira zgradu i nadzire u ime klijenta građevinske radove. Fokus aktivnosti je dizajn ili planiranje gradnje. Pritom se, uzimaju u obzir troškove i zakonske pretpostavke, određuje izgled objekta, oblik, boja i materijal. Za izradu planova, arhitekt koristi posebne računalne programe pod nazivom CAD program (Coputer-Aided-Design).

Kako bi postali arhitekt/arhitektica potrebno je završiti tehničku školu ili visoku stručnu spremu u arhitekturi. Nakon toga dolazi najmanje dvije godine praktičnog rada prije nego što je uopće dopušteno ući u popis arhitekata savezne države. 

Arhitekti su u pravilu zaposleni u arhitektonskim uredima ili vani na terenu. Kod terenskog rada je čvrsta baza kupaca vrlo važna kako bi se osigurao financijski aspekat. Poželjan je marketing i promocija vlastitih usluga, specijalizacija i referenca npr. reklama u časopisima ili online web portalima. Ovdje se također može izravno odgovoriti na upite potencijalnog klijenta. Osim toga, tu su i  mogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru (npr. u organizaciji građenja), građevinskoj tvrtci i stambenoj zadruzi.