Ulaz za korisnike

Arhitektonsko projektiranje interijera

Arhitektonsko projektiranje interijera

Kao arhitekturu interijera označavamo projektiranje i oblikovanje prostorija. To oblikovanje nema za cilj samo ispravno izračunavanje te razumno raspoređivanje u prostorijama, već i umjetničke i estetske aspekte. Prostorija, koje mora biti posebno oblikovana, može dovesti do većeg blagostanja stanovnika. Arhitekta interijera se mora također pridržavati HOAI pravila, koji određuju honorar za arhitekte i inžinjere i u skladu s tim ih koncipiraju. Pri tome arhitekti interijera uzimaju u obzir aspekte, kao što su rasvjeta i zaštita od sunca, klimatizacija prostora, podne obloge i tapete, tehnički napredak prostora (na primjer, raspored utičnica), boje, odabrani materijali te izbor opremljenosti prostorija, kao što su namještaj, dekoracije, slike i mediji.

Arhitekti interijera rade u mnogim različitim područjima i ne vode brigu samo o oblikovanju prostorija u privatnim kućama. U mnogim područjima igraju važnu ulogu. Oni na primjer oblikuju prostorije u staračkim domovima ili domovima za njegu, kako bi se osiguralo, da se stanovnici osjećaju ugodno i da je prostorija optimalno podijeljena.

Osim toga, arhitekti za interijer oblikuju u objekte za rekreaciju i slobodno vrijeme, kulturne objekte, kao što su kazališta ili diskoteke, maloprodajni objekti (trgovine), uredske objekte ili prometne objekte, kao što su zračne luke ili željezničke stanice .Foto: goehring.de