Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Bageri

Bageri
Bageri su građevinski strojevi koji se uglavnom koriste u izgradnji različitih objekata i izgradnju cesta. Neke vrste bagera su opremljene sa gusjenicama s namjerom pokretanja zemlje i stijena kao i podizanjem i utovarom različitih materijala u kamenomima ili kod građevinskih iskopa. Bageri se još koriste i kod zgrtanja rasutih materijala a također i rudnicima i smetlištima.

Bageri su vrsta tehnologije tj. tehničkog sredstva, koji se najčešće upotrebljava za strojni rad kod gradnje i kod proizvodnje materijala.

Bageri obuhvaćaju širinu od oblika, načina, podvrsta i tipova građevinskih strojeva koji imaju relativno sličan radni koncept, koji su namijenjeni za iskopavanje gornje površine, donje površine i podmorske površine zaraslog tla i stijena te za iskop i stavljanje zemljanog i kamenog materijala.

Bageri se koriste i za planiranje i dizajniranje svih vrsta punjenja od rasutog tla i stijena.

Bageri  se dijele na više vrsta. Osnovna podjela je na:

1. (izgradnja) bager s kratkom rukom ili strijelom i s dobokom lopatom za zgrabiti i punjenjem (takozvana bager lopata tj. tegličar (strugalo); na

2. bager s više lopatica u obliku žlice (bager žličar i djelovi njegovih bagera s lopatom za iskop u zemlji i nekim vrstama (deponente) i na

3. bager bez lopate ili žlice (bager sisavac ili refuleir, dio bagera s lopatom za iskop stijena i nekih vrsta deponenata s vrhovima u lancu.

Ovdje bi se mogli svrstati strojevi s očnim rukama u obliku kružne glave za iskopavanje s vrhovima za grebanje. Bageri mogu na podvozju imati gusjenicu, kotače (ovdje spadaju i auto bageri), a na autu – podvozju mogu imati šine ili neki drugi brod (brodski bager). Određene vrste bagera s lopatom su bageri s užetom kao kombinacija užeta i vrste žičare.

Standardni bager za građevinarstvo s jednom rukom i lopatom obuhvaćaju na toj ruci podvozje s opremom za pokretanje (većinom-gusjenice ili manji gumeni kotači kod manjih bagera) na kojem se nalazi puni krug okretne noge. On nosi motore, pogon, kontrolu kabine i ruku tj. strijelu bagera s lopatom ili drugog alata. S obzirom na prijenos topline na radnu površinu, odnosno lopate ili nekog drugog alata, standardni bager se dijeli s jednom rukom i lopatom na bager s užetom i standardnim bagerom – hidraulični bager.

Standardni bageri su univerzalni građevinski strojevi. Univerzalnost se otkriva u različitim vrstama i oblicima lopata, alata i alata na ruci ili strijeli koji se može brzo i jednostavno promijeniti te se time mogu izvesti različite operacije tijekom izgradnje i zemljanih radova.

Bageri služe i kao šasije i motori za ostale tehničke naprave kod gradnje i izvedbe geotehničkih konstrukcija (kao radni nosač, kao građevinska (bager) dizalica, kao bager s opremom za izvedbu pilota ili zavjesa (gomila), bager s opremom za izvedbu zavjesa itd.). Foto: Hyundai i

Članci

Još članaka ...