Ulaz za korisnike

Balkoni

Balkoni

Balkon je konstrukcijski povezan sa katnim stropovima.

Prilikom modernizacije stambenih objekata ali i na novogradnjama se koriste slobodno stojeće balkonske konstrukcije, koje su formirane na pojedinačnim temeljima te preko svojih točaka sidrenja ne zahtjevaju zahvate u postojeću supstancu objekta.

Prednost leži u izbjegavanju toplinskih mostova. Osim mogućnosti naknadne izgradnje, ti slobodno stojeći balkoni se zajedno s gotovim balkonima koriste i kao zamjena za balkone kojima je neophodna sanacija.

Balkon ili lođa moraju imati dubinu od najmanje 1,60 m, jer inače nije moguće postavljanje namještaja. Za balkonski namještaj je potrebno planirati mjesto za odlaganje . Balkonska vrata moraju imati širinu od najmanje 90 cm. Balkonska vrata imaju bravu koja se zaključava sa sigurnosnom polugom kao zaštitom od moguće provale. Tlo balkona ima brtvenu zaštitu od prodora vode te uvijek mali nagib za odvodnju preko krovnih žlijebova, žlijebova za kišnicu.

Odgovarajuće podne obloge su: keramičke pločice, ploče od klinkera, prirodni kamen postojan na mraz, oblozi od plastike postojani na atmosferilije, habanje i UV-zračenje ili tepih-obloge. Uz električno podno grijanje balkon se može koristiti i u hladnijim danima.

Gotovi balkoni

Samonosivi balkonski sustavi, uglavnom kao drvene, aluminijske ili čelične konstrukcije, za novogradnje ali i za naknadnu montažu na postojeće objekte ili kao zamjena za stare balkone, koji zahtjevaju sanaciju , i ne ispunjavaju nosivu funkciju. Učvršćivanje se vrši prema lokalnim odredbama ili na vanjski zid, na okomite nosive profile ili na katne stropove.

Balkonski istaci

Balkonski istak predstavlja zaštitu od pada, pogleda i od vremenskih utjecaja, sastoji se od prolazne ploče (od armiranog betona,zida, staklene opeke, akrilnog stakla). Balkonska ograda ostavlja slobodni prostor između prečki, kao i balkonska rešetka (od pocinčanih želejznih profila). Najmanja visina zaštite utvrđuje se prema lokalnim građevinskim propisima, maksimalni razmak između profila ograde odnosno rešetke smije iznositi 14 cm, primjerice da ne može proći dječija glava. Kao zaštita od vjetra se na balkonima smije koristiti sigurnosno staklo.

Izolacija balkona

Konzolni balkonski stropovi zimi djeluju kao toplinski mostovi, oni izvode toplinu iz kuće. Na novogradnjama se to sprečava ugradnjom elemenata balkonske izolacije, koji razdvajaju balkon od tople kuće. Foto: tece.de