Ulaz za korisnike

Bambus parket

Bambus parket

Bambus parket ili bambusov parket u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno poznat, vjerojatno će se u sljedećim godinama probiti na tržište, jer zato postoji čitav niz razloga.
  
Bambus je pogodan za izradu parketa, koji su postojani na habanje i opterećenja, što bambus čini alternativom za već postojeće vrste drvenih parketa.

Bambusov parket ima značajna ekološka svojstva. Bambus je vrsta trave koja raste jako brzo, tako da prirodni okoliš nije ugrožen uporabom bambusa. Kažu da se čak može vidjeti kako bambus brzo raste, jer je moguć rast od jednog metra po danu, tako da biljka bambusa nakon samo nekoliko mjeseci postigne svoju maksimalnu veličinu te cjevčice bambusa počinju drveniti. Nakon toga je potrebno još oko četiri do pet godina da bambus potpuno očvrsne , da bi se mogao sjeći.

Činjenica je da niti kod jedna druge biljke nije tako dobro kontroliran rast i sječa kao kod bambusa. Za razliku od drugih tropskih biljaka kod bambusa nije potrebna briga da se narušava ravnoteža u prirodi niti da se uništavaju važni resursi tropskih šuma. Za proizvodnju bambus parketa se cjevčice bambusa najprije režu, zatim se uzdužno cijepaju, obrubljuju i pod tlakom lijepe.

Bambusov parket zapravo nastaje od više pojedinačnih traka bambusa, što istovremeno ne znači da bambus parket ne nudi ista ona svojstva kao i druge vrste parketa. Bambusov parket se primjerice može više puta brusiti i ponovno lakirati. To naravno ovisi o korisnom sloju bambus parketa, koji je iste debljine kao kod drugih vrsta parketa.

Polaganje bambus parketa se vrši isto kao i kod svih drugih vrsta parketa, ili plivajući ili velikoplošnim lijepljenjem; na kraju je također neophodno oplemenjivanje površine, ukoliko se ne radi o gotovim parketnim pločama. I tu se može birati između lakiranja i premazivanja uljem, iako većina stručnjaka preporuča lakiranje bambus parketa, jer upravo lak ističe svojstva bambus parketa.

Ono što bambus parket ističe u odnosu na druge vrste parketa jesu njegove izvanredne karakteristike; površina, koja nastaje obradom bambus parketa je ekstremno postojana na deformacije, koje nastaju recimo zbog oštrih, tankih potpetica i sl. Bambus parket je osim toga iznimno dugovječan, odnosno intervali između potrebnog renoviranja su izrazito dugački.

Bambus parket je vrlo malo sklon bubrenju i stezanju, što znači da vlaga nema velikog utjecaja na izgled i izdržljivost. Baš naprotiv, sve se više koristi i za podne obloge u kupaonama, što je s nekim drugim vrstama parketa nemoguće.