Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Bazeni

Bazeni

Brižljivo planiranje bazena i izvedba su iznimno važni, jer su naročito kod otvorenog bazena različiti materijali izloženi ekstremnim naprezanjima zbog utjecaja atmosferilija i temperaturnih oscilacija.

Bazen se može instalirati u vrtu, po mogućnosti na južnoj strani, bez sjene, sa zaštitom od pogleda i na položaju zaštićenom od vjetra.

Također voditi računa io tome da u blizini nema velikih krošnji stabala.

Bazen se treba uklopiti u položaj vrta, te se može sastojati iz dijela za plivanje i ozelenjenog dijela za odmor , po mogućnosti jednake veličine. Ako je realizacija bazena predviđena tek u kasnijoj fazi ima smisla na vrijeme uzeti u obzir sve priključke.

Brižljivo planiranje i izvedba su iznimno važni, jer su naročito kod otvorenog bazena različiti materijali izloženi ekstremnim naprezanjima zbog utjecaja atmosferilija i temperaturnih oscilacija.

Zasebna hala s bazenom, povoljno pozicionirana u odnosu na kuću odnosno povezana natkrivenim hodnikom može se koristiti cijelu gosinu za razliku od otvorenog tipa bazena. Osim vodene površine treba prefvidjeti dovoljno zona za sjedenje, ležanje i opuštanje.

Tehnički uređaji mogu , ukoliko je položaj povoljan u odnosu na kuću, biti smješetni zajedno s WC-om, tušem, saunom u podrum kuće.

Tehnika bazena za plivanje

Savjetujte se sa stručnjakom oko izmjene vode, prelijevanju, grijanju i tehnološkoj pripremi vode.Voda u bazenu za plivanje se ne može kao kod prirodnih voda pročišćavati sama.

Voda se onečišćuje tvarima koje se otapaju u vodi(vapno, ugljična kiselina, željezo i mangan), gostima pri kupanju (kosa, tekstilna vlakna), okolišem (lišće, prašina), mikroorganizmima (bakterije, alge, gljivice).

Pročišćavanjem vode se lebdeće (suspendirane) tvari i zamućenje vode uklanjaju, a površina vode, dno bazena i voda u bazenu održavaju higijenskim.

Učinkovit uređaj za cirkuliranje i filtriranje osiguravaju mehaničko pročišćavanje vode. Već prema veličini i učestalosti uporabe potrebna je sterilizacija vode ozonom ili klorom. Kod zamućenja se dodaje koagulacijsko sredstvo koje veže lebdeće tvari i spušta ih na dno bazena, odakle se čiste specijalnim uređajima.
 
Površina vode se čisti preko preljevnih kanalica, koje ujedno odvode zapljuskujuću vodu tes e prilagođava oscilirajućem nivou vode. Protustrujni uređaj povećava uporabnu vrijednost, posebno kod malih bazena. Jačina i smjer mlaza vode može se stupnjevito regulirati.

Dopunjavanje bazena vodom vrši se automatskom regulacijom razine vode prekočvrstog priključka ili crijeva. Za pražnjenje je potreban ispust s priključkom na kanalizaciju ili crpku.

Grijanje bazena omogućuje uporabu tijekom cijele godine. Moguć je i priključak na kućni kotao za grijanje ukoliko postoji grijanje i u mjesecima kada inače nema grijanja (travanj do listopada).

Članci

Još članaka ...