Ulaz za korisnike

Bojanje zidova

Bojanje zidova

Soboslikarske radove, poput ličenja zidova većina ljudi smatra laganim i jednostavnim poslom koji je svatko u stanju obaviti.

Međutim bez ispravne pripreme prostora, zidova i samog izvođenja radova posljedice samostalnog krečenja mogu završiti katastrofalno.

Prvo što moramo imati ukoliko se planiramo upustiti u bojanje zidova, najmanje su četiri dana za izvođenje radova, jer kvalitetan pristup iziskuje puno vremena. Preporučuje se prije početka bojanja zidova, svakako prvo isprazniti prostoriju od svih stvari. Kad je prostorija prazna. važno je prekriti pod najlonom, a lajsne i okvire oko prozora, utičnica, prekidača i sličnih stvari oblijepiti zaštitnom trakom. Za bojanje zida, ukoliko zid nije u jako lošem stanju i ako ga bojimo osnovnom bijelom bojom, biti će nam potrebna boja (ovisno o veličini prostora), kist, valjak, mrežica za cijeđenje boje, posuda za boju i malo vode. Ukoliko je strop visok potrebne su ljestve ili produžetak za valjak. Prije kupnje određene boje i ličenja treba pregledati stanje zidova. Vlažni zidovi se moraju osušiti, a uzorak vlage treba pronaći i ukloniti. Ako se u prostoriji kondenzira para zbog lošeg provjetravanja (kuhinja, kupaonica) poželjno je ličiti zidove bojom koja sprječava kondenzaciju ili ih obložiti nekom zidnom oblogom. Stare mrlje od vlage ne mogu se krečiti bez prethodne sanacije!

Ukoliko su zidovi u jako lošem stanju ili u malo lošijem, potrebno je gletanje tj. izravnavanje zidova, a za to je najbolje platiti nekoga tko to zna napraviti. Ukoliko su oštećenja i površine manje te mislite da ih možete sami ispraviti tada pokušajte se sami zabaviti tim poslom. Izravnavanje zidova naizgled je vrlo jednostavan posao, ali iziskuje nešto iskustva. Potrebna vam je i dobra masa za izravnavanje zidova koja mora biti idealno zamiješana s vodom u pravilnom omjeru, bez grudica.

Cijena bojanja zidova u velikoj mjeri ovisi o količini posla koje treba napraviti, kvaliteti podloge koja će se bojati, vrsti boja s kojima će se bojati zidovi. Uvijek zatražite ponudu više obrtnika od kojih zatražite reference. Kod zanatskih poslova vrijedi pravilo "pitaj prijatelja" koji je nedavno isti posao radio. Foto: Alpina Farben