Ulaz za korisnike

Brtvljenje krova

Brtvljenje krova

Krovno brtvljenje i krovna izolacija

Brtvljenje krovova se vrši na najudaljenijim slojevima krova a uglavnom se koriste za zaštitu osjetljive građevine od kiše, snijega, leda i skladištenja vode. Dodatno brtvljenje je uobičajeno samo kod ravnih krovova, budući da krovni pokrov nije vodootporan.

Krovno brtvljenje – šavovi i udubljenja

Posebnu pažnju treba obratiti na brtvljenje područja oluka, dimnjaka i ako je prisutno, ne krovnim prostorima.

Gdje je potrebno brtvljenje?

Materijali koji se koriste za brtvljenje su toliko različiti, koliko i oblici krovova kao i vremenski uvjeti. Pretežno se razlikuje u prozračnim i neprozračnim krovovima. Neprozračenim krovovima doprinose svi slojevi toplinske izolacije.

Trenutno najčešća varijanta je druga, jer se ovdje ravni krovovi često koriste kao vrtovi, terase ili slično. Ova mogućnost će biti izgrađena najpovoljnije i nudi više mogućnosti oblikovanja nego prva, pri čemu se može provesti samo na ravnim krovovima.

Brtva krovova se sastoji od dvije različite školjke, unutarnja za izolaciju a vanjska za cirkulaciju zraka. Ako postoji slučaj terase na krovu ili vrta na krovu, mora se napraviti i poseban put za hodanje ili vožnju. Ovdje se razlikuje opsežno ozelenjavanje i intenzivno ozelenjavanje, pri čemu se kod prve radi o sadnji mahovine i lišajeva a kod drugoga sadnja grmlja i drveća.

Za ekološki osvještene vlasnike gradnje postoji mogućnost, da stvore ekološki zaštitni premaz sa krovnim ozelenjavanjem.

Vjerojatno najčešći materijali za brtvljenje krova su :

• Bitumen

• Metal (nehrđajući čelik, aluminij, bakar, cink, olovo)

• Nezasićeni poliester (PU)

• Polyurethan Polymethacrylat

• Armirani beton

• Glina

• Katran

• Razne plastike

Utjecajni čimbenici i opterečeni zahtjevi

Kao što je već spomenuto, brtvljenje krovišta služi uglavnom za zaštitu temeljne strukture od vlage.

Razlika je u oborinama (kiša, snijeg, tuča), vlažnost nastala korištenjem (vlažnost zraka, para od kuhanja, kondenzacijska para nastala kod tuširanja itd) ali i vlaga građevine (voda sadržana u betonu, mortu itd). Svi ovi čimbenici igraju važnu ulogu i ne bi se smjeli zanemariti ni u izboru materjala, s obzirom da je taj krov iz godine u godinu izloženo tim utjecajima.

Krov štiti zgrade od prodornih padalina . Krovni pokrov, koji nije vodootporan, je vodopropustan krov. Krovna brtvljenja se koriste i kod kosih krovova, koji se dodatno brtve.

Ovisno o vrsti krova, vremenskim uvjetima i zakonskim zahtjevima koriste se različiti materijali:

Ljepenka od bitumena, bitumen traka (često nazivan kao ter papir),

Plastične krovne trake izrađene od plastificiranog polivinil klorida  metal – obično limovi od nehrđajućeg čelika, koji se spajaju zavarivanjem, tekućim brtvljenjem – sa multi-sastavnim brtvenim smolama od nezasićenog poliestera , Poliuretana,  ili polimetilmetakrilata armirani beton – kao vodootporan beton, glina – često smještena u područjima s relativno niskim oborinama.

Krovna brtvljenja imaju funkciju pružati dugotrajnu zaštitu temelje zgrada od kiše, leda i snijega a i od leda, vode, topline, hladnoće i vjetra.Foto Hahne