Ulaz za korisnike

Brtvljenje prozora

Brtvljenje prozora

Brtvljenje prozora – kontinuirano izloženo vremenskim uvjetima

Tko danas želi zaštiti svoju kuću od gubitka topline, a time i obnoviti i izolirati svoju fasadu, trebao bi provjeriti i prozore. Već se dugo prozori ne smatraju prozori kao otvori na zidu, već kao konstruktivni dio fasade.

Brtvljenje prozora

Pri tome se postavljaju i neki zahtjevi. Rasvjeta i prozračivanje. Zaštita od vremenskih nepogoda, znači od jakih kiša i sunca. Zaštita od buke, hladnoće, a u rijetkim slučajevima od požara a nerijetko: provala.

Prema mjerenjima stručnjaka velik dio toplinske energije izlazi kroz staklo i prozorske okvire. Ako uzmete u obzir, da je energijska potrošnja za grijanje i toplu vodu oko 85%, onda je to velika količina „rasipanja novca“. Brtvljenje prozora nudi prema toma mnogo uštede .

Koje mogućnosti brtvljenja prozora postoje?

Mogu se ispravno zabrtviti svi otvori u zidovima, ugraditi tzv. prozore koji štede energiju, koji su sa višeslojnim izolacijskim staklom u stanju zadržati prijenost topline . Ovo ostaklenje toplinske izolacije je za razliku od kompozitnih prozora za 100% bolji – a kod prozora sa jednim staklom čak za 500%.

Isplati li se uopće?

Kao mali primjer, rečeno je, da se u prosjeku po godini i četvornom metru stambenog prostora za grijanje potroši 25 litara lož ulja . Ako uzmete u obzir površinu prozora od 25 četvornih metara, što otprilike odgovara jednoj obiteljskoj kući, ugradnjom toplinskog izolacijskog stakla, s obzirom na današnje cijene energenata možete uštedjeti i do 3.000 kuna godišnje.

Za financiranje treba reći i, da u Njemačkoj postoje neki modeli potpore, koji podržavaju modernizaciju kuće. Ako na primjer zadužimo stručnjaka, da nam ugradi prozore koji štede energiju, može računati na povrat poreza za obrtničke usluge.

Kod ugradnje novih prozora se mogu očekivati troškovi od 750-3.000 kn po četvornom metru. Međutim, preoporučamo da ne modernizirate prozore, ako istovremeno ne izolirate i fasadu, budući da se u ovom slučaju kod slabo izoliranih prozora, vlaga može prodrijeti u slabo izolirane zidove. Foto: Beck+Heun GmbH