Ulaz za korisnike

Brušenje parketa

Brušenje parketa

Osim kod gotovog parketa, koji ima lakiranu površinu, sve druge vrste parketa se moraju brusiti i tretirati lakom ili uljem. Ukoliko želite obnoviti stare podove obložene parketom, morate ih najprije brusiti te zatim lakirati ili nauljiti. Foto: bona.com
 
Da bi dobro izbrusili parket-bez obzira radi li se o novom ili starom parketu-potreban je odgovarajući stroj za brušenje. Ručno brušenje, čak i u malim prostorijama nije prihvatljiva alternativa, jer se nikada ne postigne ravnomjerna optika kao sa strojem za brušenje. Idealan je stroj za brušenje kojeg koriste profesionalci.

Najprije se radi grubo brušenje koje omogućuje ravne površine. Ukoliko prilikom lijepljenja parketa nastanu neravnine, mogu se eliminirati u prvoj fazi brušenja. Koliko je faza brušenja potrebno ovisi o više različitih faktora. Kod novih parketa je dovoljno grubo i fino brušenje, kod renoviranja starih parketa obično je potrebno i nekoliko međufaza brušenja.

Naime već kod prvog brušenja se obično manifestiraju fine pukotine pa čak i fuge, koje se uklanjaju ili ponovljenim brušenjem ili se popravljaju otopinom kita za fuge. Kako taj kit kasnije ne bi bio vidljiv, preporučuje se miješanje prašine od brušenja s kitom za fuge te njegovo Utiskivanje u vidljive fuge. Kada se kit osuši, neophodno je još jedno brušenje.

Optimalnoj slici parketa svakako doprinosi i rukovanje strojem za brušenje. Obično se radi s lijeva na desno s početkom uvijek iz kuta prostorije okrenutog prema dotoku svjetlosti. Brušenje se obično izvodi u stazama, polagano i ravnomjerno, najprije se stroj gura samo po jednoj stazi, te po toj istoj stazi natrag. Zatim se stroj pomjera dalje za otprilike polovinu širine valjka, te počinje brušenje u sljedećoj stazi. Bitno je vremenski jednako zadržavanje na jednom mjestu, nikada ne ostavljati stroj stalno na istom mjestu. Ne smije se mijenjati niti tempo niti smjer rada.

Za teško dostupna mjesta kao što su kutovi i rubovi koriste se kutni strojevi za brušenje, a za potpuno nedostupna mjesta noževi za brušenje i struganje. Brušenje je obično gotovo nakon faze finog brušenja, iako je ponekad potrebno dodatno brušenje nakon nanošenja prvog sloja laka ili ulja.
Koja će se granulacija postupka brušenja koristiti ovisi o vrsti drveta, starosti parketa i oštećenjima, tako da tu ne postoje paušalne preporuke.