Ulaz za korisnike

Centralno grijanje

Centralno grijanje

Centralno grijanje je danas najrasprostranjeniji sustav grijanja. Pritom se svi stambeni prostori jedne kuće zagrijavaju iz jedne središnje točke. Kotao koji se zagrijava na naftu, plin ili drvene palete oblikuje srce naprave. Ostala goriva kao struja, koks ili ugljen ne igraju nikakvu ulogu kod centralnog grijanja.

Osnovni princip centralnog grijanja je jednostavan: u kotlu se voda zagrijava i transportira se preko sustava cijevi u radijatore. Preko radijatora voda šalje spremljenu toplinu u okolinu i hladna otiče natrag do kotla, gdje se ponovno zagrijava.

Pod centralnim grijanjem se podrazumijeva centralna proizvodnja topline (najčešće u podrumu) Zagrijana voda se sistemom crpki raspoređuje radijatorima po cijeloj kući. Montaža u podrumu ne odgovara tehničkim pretpostavkama, već je to više povijesno nasljeđe (pogon crpkama nije bio drugačije moguć).

Danas se uređaji za grijanje, posebno oni plinski , mogu bez daljnjeg postaviti i na krov.Tako više nije potreban sustav za ispušne plinove, a i priključak za solarne kolektore na krovu je znatno jeftiniji. Opisivati ovdje montažu postrojenja za grijanje bi bilo previše.

Kružna pumpa ubrzava taj ciklus. Pritom je danas kod propisa sustava grijanja važno pripaziti na sve cijevi i spojeve, da su izolirani od gubitka topline.

Vodite računa o nepotrebnom utrošku energije! Koristite mnogostruke mogućnosti modernih uređaja za grijanje. Otvaranje i zatvaranje prozora trebalo bi služiti u svrhu dovoda svježeg zraka, a ne za reguliranje sobne temperature. Isplati se i provjera osobnih zahtjeva u pogledu temperature .

Sljedeće temperature bi trebale poslužiti kao orjentacijske vrijednosti:

- 20-22 °C u dnevnom boravku i dječijoj sobi
- do 16°C u spavaćoj sobi, u hodnicima, u hobi-i radnim prostorima
- ca. 24° C u kupaoni
- Povećanje temperature za 1 °C povećava utrošak energije za 6%.

Grijaće cijevi i toplinska izolacija

Cjevovodi preuzimaju raspodjelu topline od centralnog proizvođača do pojedinačnih površina koje treba zagrijavati. Kao nositelj topline služi većinom voda. Voda za grijanje ohlađena na površinama koje se zagrijavaju odvodi se ponovno u proizvođač topline. Cjevovodi su tako dimenzionirani da brzine strujanja nisu velike pa tako ni zvukovi nisu prejaki. Razlikuju se jednocijevni i dvocijevni sustavi.

Grijaće cijevi se postavljaju na žbuku, ispod žbuke, na estrih ili u termoizolacijski sloj ispod estriha (razina grijanja i razina estriha su razdvojeni), u okvirima moderniziranja starijih objekata i iza pokrivnih podnožaka.

Važna je dobra izolacija cijevi. Zahtjevi u pogledu izolacije za postrojenja grijanja propisani su u pravilniku o uštedi energije. Cirkulacijska crpka tople vode (regulira se višestupanjski ili bez stupnjeva) brine zato da nositelj topline struji kontinuirano. Preporuča se ugradnja crpke s reguliranim brojem obrtaja za automatsku prilagodbu volumenskoj struji i za izbjegavanje šumova strujanja.

Obračun ovisan o potrošnji za kuće sa više obitelji je zakonski propisan. Vrši se preko razdjelnika troškova grijanja ili toplinskog brojila, koji je integriran u toplinsku razdjelnu mrežu. Foto: krummenacher-haustechnik.ch

Ključne riječi: Radijatori, Grijanje , Centralno grijanje, instalateri, instaliranje , Montaža centralnog grijanja