Ulaz za korisnike
Izaberite kategoriju
Imate tvrtku?

Kreirajte svoj profil i privucite kupce i klijente

Registrirajte se »

Centralno grijanje, instalateri, instaliranje

Centralno grijanje, instalateri, instaliranje

Instalateri centralnog grijanja svoj posao obavljanju na području instalacije grijanja osiguravajući nesmetan i  pouzdan rad sustava centralnog grijanja i kada su najhladniji zimski dani. Oni postavljaju, održavaju i popravljaju sustave za centralno grijanje koji proizvode toplinsku energiju pomoću različitih energenata.

Kad dođemo u situaciju da moramo renovirati ili osuvremeniti naš stambeni prostor onda ugradnja suvremenog sustava za grijanje zasigurno spada u jednu od prioritetnijih stvari.

Za centralno grijanje mogu se koristiri razni energenti tako da centralno grijanje može biti: centralno grijanje na plin, centralno grijanje na struju. Koriste se također i kaljeve peći za centralno grijanje, centralno grijanje na pelete, centralno grijanje na drva, centralno grijanje na lož ulje, kamini za centralno grijanja. Svaki od navedenih načina ima svoje predonosti u odnosu na druge.

Centralno grijanje se može spajati na radijatore, može biti podno centralno grijanje, spaja se i kao zidno ili stropno grijnje. Cijene izrade centralnog grijanja su manje više iste, ovisi samo koje grijevno tijelo želite izabrati i neke dijelove opreme u kotolovnici.

Potpuni komfor: suvremen i praktičan sustav grijanja

Od novog sustava grijanja zahtijeva se da ispuni mnoge zahtjeve: on mora biti čist, ugodan, učinkovit, praktičan, štedljiv, ekološki prihvatljiv, pouzdan i siguran. Kratko rečeno: mora nam jamčiti potpuni komfor. U novogradnji zahtjev za punim komforom u pogledu grijanja razumljiv je sam po sebi. Mnogi vlasnici i investitori odlučuju se za sustav grijanja na plin.

Razgovarajte i sa dimnjačarom!

Kako bi sustav grijanja optimalno funkcionirao i kako bi potrošni plinovi bili ispravno odvođeni, moramo se uvjeriti jeli dimnjak pogodan za takav sustav grijanja. Osoba koja čisti dimnjake ujedno je i osoba koja provjerava ispravnost funkcioniranja dimnjaka. Stoga takvu osobu možemo smatrati partnerom kad je riječ o postavljanju grijanja. On nas može posavjetovati i skrenuti nam pozornost na detalje kojih nismo svjesni. Najbolje je ukoliko se s takvom osobom posavjetujemo na vrijeme.

Prije ugradnje grijanja…

Tko u svom domu ugrađuje novi sustav grijanja trebao bi se dobro raspitati treba mu li za takvo što građevinska dozvola ili kakva druga suglasnost od strane nadležnog tijela. O tome se možemo raspitati i kod instalatera grijanja ili nekog sanitarnog ureda. Oni će nam zasigurno znati reći trebamo li kakvu službenu dozvolu ili suglasnost za ugradnju novog sustava grijanja.
 
Mnoge su strane uključene u ovakav pothvat – s jedne strane dimnjačar je taj koji čisti dimnjak i on može utvrditi jeli neki dimnjak pogodan za instalaciju određene vrste grijanja na osnovu tehničkih specifikacija našeg sustava grijanja kojeg kod sebe imaju instalateri grijanja. U mnogim zemljama Europske Unije vlasnicima objekata prihvatljivost nekog sustava za grijanje potvrđuju i instalateri i osoba koja čisti i održava dimnjaka prije same ugradnje grijanja.

Prije uključivanja grijanja…

Stručna osoba za instalaciju grijanja i osoba koja održava i čisti dimnjake dopunjuju se kad je riječ o sigurnom i besprijekornom uključivanju i radu sustava grijanja. Ove dvije strane naime jamče da se pridržavaju vrijedeći tehnički standardi i odredbe s jedne strane i postojeći građevinski propisi s druge strane.

Ako je sve u redu onda bi svaki vlasnik za to trebao dobiti pismenu potvrdu (ova je stavka u mnogim zemljama Europske Unije različito definirana). Nekoliko tjedana nakon uključivanja grijanja (4 – 5 tjedana) dobro je provjeriti udovoljava li sustav grijanja i odvodni kanali potrošnih plinova graničnim vrijednostima utvrđenim zakonom.

Nakon uključivanja grijanja…

I kasnije osoba koja održava i čisti dimnjake trebala bi redovito provjeriti rad sustava kao i sami dimnjak. Mnoge zemlje Europske Unije jasno definiraju što se treba provjeriti i nakon koliko vremena. Ukoliko se utvrde nedostaci potrebno ih je odmah sanirati.
Na ovaj način svakom se vlasniku jamči pouzdan, štedljiv siguran i ekološki prihvatljiv rad grijanja u njegovu domu. Stoga kad nam dimnjačar pokuca nemojmo ga pustiti da dugo čeka ispred zatvorenih vrata!

Kad je dimnjak prevelik…

Kad dođemo u situaciju da moramo obnoviti naš sustav grijanja često se dogodi da se postojeći dimnjak mora prilagoditi novom sustavu grijanja jer je možda prevelik. Suvremeni sustavi za grijanje posjeduju štedljiv način rada i proizvode neznatne količine potrošenih plinova u usporedbi sa starim sustavima grijanja. Često i dimnjak mora biti u skladu s ovom novom situacijom, a to znači potrebno je preširoki dimnjak smanjiti.
 
U ovom slučaju obavezno se treba potražiti savjet stručne osobe koja će nam znati reći da li je potrebno poduzimati takav zahvat i jeli nam za to potrebna kakva dozvola izdana od nadležnog tijela. Ova osoba znati će nam reći i kako najjednostavnije modificirati dimnjak kako bi adekvatno bio prilagođen novom sustavu za grijanje.

Osobe koje izvode potrebne modifikacije na dimnjaku odgovorne su i za vrstu materijala koje pri tome koriste - nerijetko materijali koji se koriste za modifikaciju dimnjaka moraju posjedovati određene certifikate odnosno ispunjavati određene standarde građevinske struke. Foto: mykompass.ch

...................................................................................................

Toplovodno podno grijanje

Na bazi od 75m2 s razdjelnikom za 7 krugova, instal. Pločama H20, rubnom trakom, aditivimom, cijevima i spojnicama                               
                                
Cijena: oko 11,00kn +pdv po m2 (s razdjelnikom) 90,00kn + pdv po m2 (samo instalacija u pod)                   

Električno podno grijanje                              
Na bazi od 10m2 snage 1200W s kabelom za električno akumulacijsko grijanje, ugradnja u estrih s termostatom                               
                                
Cijena: oko  115,00kn + pdv po m2 (s termostatom)                       
                                
Na bazi slobodne površine 3m2 u kupaonici snage 300W s mrežicom za električno podno grijanje
                              
Cijena: oko 460,00kn + pdv po m2 (s termostatom)                                                

Radijatosrsko grijanje                           
Alu radijator  kompl. u bateriju 10čl. s term. ventilom, term. glavom., detentorom, odzračnikom i nosačima                              
Cijena: oko 780,00kn + pdv (kompl. radijator 10 članaka ukupne snage 1800W na Δt=60°C )   
                                
Čelični kompakt radijator VN 22 K dimenzija 600 x 800 s term. ventilom, term. glavom, detentorom, odzračnikom i nosačima                               

Cijena: oko 900,00kn + pdv (radijator dim. 600x800 ukupne snage 1751W na Δt=70°C )
Izvor: dsk

Članci

Još članaka ...