Ulaz za korisnike

3-D ISPIS BETONA – TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 
U vremenu u kojem mega gradovi kontinuirano rastu, a graditeljstvo i urbanizacija postavljaju sve zahtjevnije kriterije pri odabiru materijala i postupaka gradnje, 3-D ispis betona predstavlja tehnologiju koja sve više i više uzima svoj zamah. Zbog težnje za bržim, učinkovitijim i održivijim procesima gradnje, industrijalizacija i digitalizacija u građevinskoj industriji su neminovne.

3-D ispis betona omogućuje proizvodnju izuzetno kvalitetnih elemenata, kombiniranje različitih materijala i funkcionalnosti te smanjenje troškova. Ova tehnologija rezultat je učestalog porasta produktivnosti u proizvodnji, upotrebe izuzetno stručne i školovane radne snage te sažimanje know-how-a iz različitih područja: kemijska industrija, procesni menadžment, materijalna znanost i automatika.

Procjenjuje se kako potencijal 3-D ispisa u građevinskom sektoru iznosi oko milijardu CHF, obuhvaća strukturalne elemente poput zidova i stupova, nestrukturalne elemente poput fasada, ograda i balkona, posebno dizajnirane elemente kao što su fontane i figure i ostale elemente od željeza ili čelika.

Posebne karakteristike koje čine 3-D ispis tehnologijom budućnosti su održivost, odnosno nepostojanje otpada, niska emisija CO2 i vrlo dobra otpornost na vatru i kiseline. Na ovom području Sika je registrirala čak 10 patenata u kategoriji strukturalnih elemenata, a pruža i mogućnost ispisa betona u različitim bojama.

Više saznajte u videu (samo za web objave):

https://www.youtube.com/watch?v=c41Yg46ZWIw&feature=youtu.be

KORPORATIVNI PROFIL

Sika je kompanija specijalizirana za tržište građevinske kemije, lider u razvoju i proizvodnji sustava za lijepljenje, brtvljenje, hidroizolaciju, ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i automobilskoj industriji. Sika ima podružnice u 99 zemalja diljem svijeta, a proizvodnja se odvija u 190 tvornica. Više od 17 000 zaposlenika u 2016. godini ostvarilo je ukupnu prodaju od 5.75 mlrd CHF.

Materijali

  • 3-D-Concrete-Printing-(1)

    3-D-Concrete-Printing-(1)

  • 3-D-Concrete-Printing-(2)

    3-D-Concrete-Printing-(2)

  • 3-D-Concrete-Printing-(3)

    3-D-Concrete-Printing-(3)