Ulaz za korisnike

3. PLINSKA ENERGETSKA KONFERENCIJA

3. PLINSKA ENERGETSKA KONFERENCIJA
 
3. PLINSKA ENERGETSKA KONFERENCIJA
Podstrana, Split, 10.11.2011. Problemi distribucije i opskrbe plinom, daljnji razvoj hrvatskog plinskog sustava i, dakako, nastavak plinofikacije Dalmacije ključne su teme o kojima je bilo riječi prvoga dana 3. plinske energetske konferencije.
Ovogodišnja Konferencija, kao i dvije dosadašnje, održava se 10. i. 11. studenog u hotelu Le Méridien Lav, a okuplja oko 120 sudionika.

Već u prvom dijelu Konferencije, u izlaganjima predstavnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Nataše VUJEC, dipl. ing., državne tajnice za energetiku i rudarstvo te Darka HORVATA, dipl. ing., ravnatelja Uprave za energetiku, naglašeno je da će plin u 21. stoljeću postati i ostati najvažniji energent, za što se Hrvatska već sada priprema i razvojem vlastitog plinskog sustava i novim razvojnim projektima koji uključuju povezivanje na međunarodne projekte plinovoda i gradnju terminala za ukapljeni prirodni plin. Uz to, vezano uz stanje na tržištu plina, istaknuto je da ono ‘uskoro više neće moći prihvaćati slabe i neorganizirane sudionike’. Stanje plinofikacije Zadra i najave za gradnju plinske mreže u Splitu i Kninu (koji će biti prvo mjesto u Šibenskokninskoj županiji u kojem će se ona graditi) ukratko je predstavila mag. Evelyn PANIS, direktorica EVN Croatia plina, koncesionara za izgradnju plinske mreže u dalmatinskim županijama. Uz to, istaknula je razvoj suradnje s dalmatinskim stručnim srednjim školama, odnosno pripremu budućih stručnjaka za plin kao osnovni preduvjet plinofikacije. Konačno, najavljeno je da bi prvi potrošači u Splitu plin trebali dobiti tijekom ljeta 2012. godine. Isto tako, Dunja TRAKOŠTANEC JOKIĆ, dipl. oec. iz Hrvatske energetske regulatorne agencije ukratko je prikazala najnovije propise o tržištu plina i najavila njihovo skoro donošenje, dok je Jerko JELIĆ BALTA, dipl. ing., predsjednik Uprave Plinacra predstavio stanje hrvatskog plinskog sustava i naglasio da je on u cijelosti spreman za nadolazeću i naredne sezone grijanja. Konačno, Mladen FOGEC, dipl. ing., direktor Siemensa, prikazao je sve ono što Siemensa može ponuditi za plinskog gospodarstvo, ali i energetiku općenito. Nastavljeno je s izlaganjima o sigurnosti opskrbe hrvatskog plinskog gospodarstva, o čemu su govorili stručnjaci HEP Proizvodnje, Podzemnog skladišta plina, Plinacra i Siemensa. Pri tome je istaknuti da nema uravnoteženja rada plinskog sustava bez rada plinskih elektrana, ali i nužnost dogradnje podzemnog skladišta plina Okoli (dvije nove bušotine) i gradnje novog, vršnog skladišta u Grubišnom Polju.

Kompletan program Konferencije možete pogledati i preuzeti pod direktnim linkom:

www.em.com.hr/pek/program

Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite.

S poštovanjem,

Antonia HOHNJEC, dipl. nov.

---

TAJNIŠTVO KONFERENCIJE: ENERGETIKA MARKETING

Voditeljica Odjela za odnose s javnošću

Zagreb, Sokolska 25

tel: 01/ 377 12 56 /116 - fax: 01/377 24 29

mob: 099/212-65-68

e-mail: antonia.hohnjec@ege.hr

Materijali