Ulaz za korisnike

50. ZAGREBAČKI SALON ARHITEKTURE

|
50. Zagrebački Salon Arhitekture
 
50. Zagrebački Salon Arhitekture
OPIS PROGRAMA

ZAGREBAČKI SALON ARHITEKTURE godišnja je izložba suvremenog likovno-umjetničkog stvaralaštva. U području arhitekture to je najznačajnija likovna manifestacija na kojoj hrvatski arhitekti imaju priliku pokazati dosege suvremene produkcije na nacionalnoj razini.

U jesen 2015. godine održati će 50. zagrebački salon arhitekture, tradicionalno trijenalna manifestacija. Tema salona je hrvatska suvremena arhitektonska produkcija nastala u razdoblju 2012.-2015.

Organizator 50. zagrebačkog salona arhitekture je Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA).
 
Kao jedan od važnijih kulturnih događaja u gradu i zemlji, duge povijesti i velikog ugleda, Zagrebački salon uvijek financijski podupiru Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. Zagrebački salon arhitekture operativno vodi i za njegovu organizaciju i troškove odgovara Organizacijski odbor. Osim predstavnika UHA-e i DAZ-a,  običaj je da članovi Organizacijskog odbora budu i predstavnici Ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture, HDLU-a, ULUPUH-a, HDD-a i Hrvatske komore arhitekata HKA.

Pravo sudjelovanja na 50. zagrebačkom salonu imaju svi autori i autorske grupe koji su državljani RH, te autori i autorske grupe strani državljani za autorsko djelo projektirano ili ostvareno u Hrvatskoj. Autori se za sudjelovanje pozivaju javnim pozivom objavljenim u pisanim i elektroničkim medijima. Autori na izložbu Salona prijavljuju radove nastale u razdoblju 2012. -2015. godine.

Zagrebački salon arhitekture žirirana je likovna manifestacija, što znači da stručno povjerenstvo selektira pristigle radove. Odabrani radovi konkuriraju za nagrade Salona, a odluku o tome donosi Ocjenjivački sud, kojeg imenuje Organizacijski odbor.

Na nekim prethodnim Salonima Organizacijski odbor ulogu Ocjenjivačkog suda povjerio je osobi međunarodnog Selektora s priznatim referencama u međunarodnim kulturnim i umjetničkim krugovima te na području arhitektonske kritike i publicistike. Tako je 38. ZS selektirao talijanski arhitekt, teoretičar i kritičar arhitekture Stefano Boeri; 41. zagrebački salon arhitekture selektirao je Manuel Gausa Navarro; 43. ZS selektirao je i kurirao Hans Ibelings

Ovim izborom internacionalnih selektora koji su napisali i opsežne teorijsko-analitičke članke o suvremenom trenutku hrvatske arhitekture za katalog Salona, a koji su potom prevođeni na više jezika i objavljeni paralelno u stranoj literaturi i časopisima, UHA je imala cilj potaći međunarodni značaj i odjek ZAGREBAČKOG SALONA koji tradicionalno nosi atribut središnje likovne manifestacije nacionalnog nivoa, barem kada je o arhitekturi riječ. Svrha je bila i propitivanje pozicije hrvatske arhitektonske kulture, unutar zajedničkog kulturnog proizvoda suvremene europske arhitekture.
 
2012. Salon se vratio svojim koncepcijskim ishodištima pod ravnanjem selektora arhitekta Dražena Juračića dok je selektor ovog jubilarnog 50. uvaženi hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić.

Izložba Zagrebačkog salona arhitekture obično traje 30 dana, u prostoru koji će odabrati Organizacijski odbor. Odabir prostora (zatvoreno - galerijski, ili otvoreno - javni) ovisit će prije svega o autorskom i likovnom  konceptu za koji će se Organizacijski odbor 50. ZS opredijeliti.

Izložba će biti popraćena tiskanim katalogom u nakladi od 500 primjeraka, te u internetskom izdanju na stranicama http://www.uha.hr/zagrebackisalon koje je UHA otvorila tijekom 2003. godine i na kojima su trajno pohranjeni katalozi prethodna tri arhitektonska zagrebačka salona, te su tako uvijek dostupni široj kulturnoj i stručnoj javnosti. Katalog u pravilu na mjestu uvodnika ima opširan tekst selektora Salona.

Osim glavne izložbe, Salon tijekom održavanja ima i niz popratnih zbivanja, od kojih su neka namijenjena više stručnim krugovima, kao što su okrugli stolovi, inozemna uzvratna gostovanja, a druga široj kulturnoj javnosti – kao što su promocije knjiga i izložbe.

Tradicionalno je jedno od popratnih događanja Salona samostalna izložba dobitnika Velike nagrade prethodno održanog Salona. Tako će se na jubilarnom 50. zagrebačkom salonu arhitekture predstaviti arhitekt Nikola Bašić.

Smatramo da bi sa ovako bogatim popratnim programom 50. ZS arhitekture pretvorio Zagreb na mjesec dana u grad u kojem se slavi arhitektura te skrenuo pažnju na bogatu hrvatsku arhitektonsku baštinu kao i na vrijednu suvremenu arhitektonsku produkciju.

Finalni  program popratnih manifestacija također će utvrditi Organizacijski odbor, ovisno o programskim i financijskim mogućnostima.

ZAGREBAČKI SALON je manifestacija koja je prerasla u središnji likovni događaj na nacionalnoj razini za područje arhitekture, ali u nekoliko svojih posljednjih izdanja afirmirao se i kao regionalna i međunarodna referentna točka.  Osim arhitekata, urbanista, likovnih umjetnika i dizajnera izložba i cijela manifestacija namijenjena je prije svega široj javnosti,  ne samo stručnoj ili kulturnoj nego svima koji žele i trebaju informacije iz prve ruke o oblikovanju svijeta u kojem živimo.
Za izložbu u prosjeku bude prijavljeno između 400 i 500 arhitektonskih radova.
Programi prethodnih zagrebačkih salona potvrdili su međunarodni značaj, koji je UHA potakla, te se Salon pokazao kao primjerena likovna manifestacija za pozicioniranje suvremene arhitektonske produkcije unutar europskog konteksta.

CILJEVI KOJI SE POSTIŽU PROVEDBOM PREDLOŽENOG PROGRAMA

- Afirmacija suvremene hrvatske arhitektonske produkcije
- Prilika za arhitekte da se njhov rad smjesti u valoriziran i sistematiziran kontekst kurirane izložbe
- Edukacija šire javnosti o trendovima u suvremenoj nacionalnoj arhitektonskoj produkciji
- Edukacija stručne javnosti kroz niz popratnih programa

KORISNICI OBUHVAĆENI PROGRAMOM, BROJ I STRUKTURA

Za vrijeme trajanja 50. Zg Salona na glavnoj izložbi i popratnima očekuje se preko 2000 ljudi pripadnika stručne i šire javnosti.

REZULTATI

- Povećan broj objava o suvremenoj hrvatskoj produkciji u medijima (tiskana i elektronička izdanja)
- Veća svijest o važnosti kvalitetnih prostornih rješenja
- Veća svijest o kvaliteti suvremene hrvatske arhitekture

www.uha.hr

Materijali

 • Foto 1: Fotografije za prošlog Zagrebačkog Salona

  Foto 1: Fotografije za prošlog Zagrebačkog Salona

 • Foto 2: Fotografije za prošlog Zagrebačkog Salona

  Foto 2: Fotografije za prošlog Zagrebačkog Salona

 • Foto 3:Fotografije za prošlog Zagrebačkog Salona

  Foto 3:Fotografije za prošlog Zagrebačkog Salona

 • Foto 4: Fotografije za prošlog Zagrebačkog Salona

  Foto 4: Fotografije za prošlog Zagrebačkog Salona