Ulaz za korisnike

7. Kongres pilanara (Slavonski Brod, 09.11.2016.)

|
Kongres pilanara 9.11.2016. / Slavonski Brod, Hrvatska
 
Kongres pilanara 9.11.2016. / Slavonski Brod, Hrvatska
Odlične pripreme za Kongres pilanara. Europska udruga pilanara dolazi u Slavonski Brod

Na 7. Kongresu, koji će se održati 9.11. (srijeda), očekuje se preko 200 sudionika. Među važnim inozemnim sektorskim gostima bit će i generalna tajnica Europske organizacije pilanske industrije (EOS) Silvia Melegari. EOS u svom mjesečnom priopćenju predviđa nastavak gospodarskog oporavka u 2017. godini, što će imati utjecaj i na tržište drva u EU. Pozitivna razmišljanja oko trendova s piljenom građom ima i predsjednik Europske federacije trgovaca drvom (ETTF) Von Möller, koji je izjavio kako se očekuje rast potražnje za drvnim proizvodima, iako će on uvelike ovisiti o kretanjima u građevinskom sektoru, gdje je uporaba drva trenutno u porastu. Predstavnici Europske organizacije pilanske industrije (EOS) prate kretanja i trendove u razvoju pilanske industrije na mjesečnoj bazi i dio aktualnih trendova predstavit će sudionicima na Kongresu u Slavonskom Brodu. Registrirajte se za Kongres!

Trgovci drvom na konferenciji u Parizu: očekuje se porast potražnje za trupcima i mekim drvom!

U 2017. godini očekuje se rast proizvodnje i potražnje za mekim drvom, zaključak je to 64. Međunarodne konferencije o mekom drvu, održane 13. i 14. listopada 2016. u Parizu, u organizaciji Francuske udruge trgovaca drvom (LCB), Francuske udruge pilana (FNB), Europske organizacije pilanske industrije (EOS) te Europske federacije trgovaca drvom (ETTF). Glavne teme bile su analiza protekle godine, tržišna kretanja, dostupnost sirovine te projekcije kretanja ponude i potražnje u narednoj godini. Porast proizvodnje većinom se odnosi na najvažnija tržišta Sjeverne Amerike i Europe, a očekuje se i pozitivan trend potrošnje mekog drva u zemljama u razvoju.

Nove investicije u hrvatskim pilanama! Šerif grupa povećala kapacitete sušenja na 5.200 m3

Na Kongresu i ove godine sudjeluje tvrtka Šerif, koja je u svom proizvodnom pogonu u Glini instalirala 16 novih sušionica, tako da je njihov broj sada ukupno 45 s bruto kapacitetom od 5.200 m3. Godišnji kapacitet sušenja je do 35.000 m3 piljene građe i elemenata. Iz tvrtke je također najavljeno dodatno ulaganje u proizvodnju klasičnog parketa, lijepljenih ploča i seljačkog poda. Tara Pašić iz vodstva kompanije ističe kako bi navedene investicije trebale započeti već do kraja godine. Grupacija Šerif u svojim skladištima posjeduje zalihu od 1.500 m3 suhe građe i elemenata koji su dostupni za izvoz. Šerif je također zainteresiran za prodaju suhog, obrađenog i certificiranog drvnog materijala na domaćem tržištu, zaključila je Pašić.

EU fondovi za pilanare! Polytechnik nudi izradu kompletne dokumentacije za prijavu na natječaje

Austrijska tvrtka Polytechnik, specijalizirana za proizvodnju energije iz drva, odnosno uporabu pilanskog drvnog ostatka i drugih oblika biomase, na Kongresu pilanara će, u suradnji s austrijskim konzultantima, ponuditi izradu kompletne natječajne dokumentacije za zainteresirane pilane. U okviru programa Horizon 2020, postoji niz mogućnosti za male i srednje tvrtke u područjima poljoprivrede i šumarstva, niskougljičnog gospodarstva te u području klimatskog djelovanja i učinkovite upotrebe resursa. Navedeni programi su namijenjeni za suradnju znanstvene zajednice i gospodarstva i podrazumijevaju osnivanje konzorcija od 3 do 5 tvrtki, iz 3 do 5 država iz EU te zemljama kandidatima koje mogu aplicirati. Sve pilane zainteresirane za ovakvo korištenje EU fondova na Kongresu će dobiti više informacija od Viktora Radića, regionalnog predstavnika tvrtke (v.radic@polytechnik.at).

MS&WOOD na Kongresu traži regionalne partnere te dobavljače građe i elemenata!

Bosanskohercegovački proizvođač namještaja MS&WOOD u posljednje vrijeme bilježi zapažene rezultate na regionalnom, kao i europskom tržištu. U prvih 150 dana ove godine tvrtka je povećala prihod za 522 posto, a više od 90 posto ukupne proizvodnje namijenjeno je izvozu. O uspjehu govori i činjenica da su njihova zanimljiva dizajnerska i tehnološka rješenja prepoznata na prestižnom Sajmu namještaja u Kölnu, gdje je stolicama iz Primum Collection 2016. dodijeljena nagrada za dizajn ICONIC Awards. Među partnerima MS&WOOD-a je i švedski lanac namještaja IKEA, a direktor Muhamed Pilav poziva na suradnju sve zainteresirane tvrtke, kako bi suradnjom i zajedničkim nastupom na tržištu ostvarili rast konkurentnosti i prihoda. Više o mogućnostima suradnje s tvrtkom MS&WOOD saznajte na 7. Kongresu pilanara.

Hrvatska tehnologija za pilane. Biocal nudi rješenja za drvnu industriju po sistemu "ključ u ruke"

Zagrebački Biocal se bavi inženjeringom u drvnoj industriji, odnosno projektiranjem i proizvodnjom strojeva i opreme, te proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Tvrtka upravo završava isporuku pilanskog postrojenja za tvrdo drvo u Slatini po sistemu ključ u ruke. Godišnji kapacitet instalirane pilane je u jednoj smjeni preko 10.000 m3, s osnovnim strojem od 1.400 mm. Biocal uvodi i različite inovacije u pilanska postrojenja jer se kombiniraju različita tehnološka rješenja. Apliciran je kanter, čime se iz okrajaka odmah proizvodi sječka, koju trake odnose direktno u energanu. Transportna oprema za trupce je Biocalova vlastita proizvodnja, osnovni stroj je isporučila tvrtka Primultini, dok su kolica marke Bongioanni. Svi zainteresirani za program tvrtke Biocal moći će dobiti dodatne informacija na Kongresu. Više na: info@biocal.hr.

Vrhunske tehnologije sušenja Mühlböck i ove godine na Kongresu u Brodu!

Već se standardno među vodećim europskim dobavljačima pilanskih tehnologija, koji se već sedmu godinu okupljaju na glavnom regionalnom skupu pilanara i trgovaca drvom u Slavonskom Brodu, nalazi i austrijski Mühlböck. Radi se o jednom od tržišnih lidera u Europi, a snagu tvrtke ilustrira podatak da referentna lista uključuje preko 10.000 instaliranih komora za sušenje drva diljem svijeta. Tvrtka je aktivna i u zemljama JIE, jer isporučuje sušionice mnogobrojnim drvoprerađivačima iz regije. Najveće Mühlböck postrojenje nalazi se u pogonu drvne industrije Cedar u Vrbovskom i uključuje čak 3 ulice sušioničkih komora. Na Kongresu će Mühlböck staviti naglasak na pitanje ekonomičnosti sušenja kroz primjenu raznih oblika uštede energije. Više na: www.muehlboeck.com

Materijali