Ulaz za korisnike

8. Medjunarodna energetska konferencija, Zagreb, 27.02.2018.

|
8. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije 27.02.2018., Zagreb, hotel Westin
 
8. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije 27.02.2018., Zagreb, hotel Westin
EU ZASTUPNIK ŠKRLEC: Hrvatska je zabrinjavajuće povećala postotak OIE!

Još od veljače 2016. godine kad je Eurostat objavio nove podatke o korištenju OIE u EU hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pokušava ustanoviti kako je moglo doći do velike promjene u statistici Hrvatske od čak 10 posto, odnosno postizanja čak 27 posto udjela iz OIE. Škrlec navodi kako su ”u njegovom uredu proveli istraživanje što je sve nadležno ministarstvo RH objavljivalo kao statistički podatak kroz 2014 i 2015  godinu, kao i izjave odgovornih osoba iz Ministarstva. Zabrinjavajuće je kako je Hrvatska zbog statističke ispravke podatka jedina država članica koja je promijenila iznos za čak 10 posto. Još je nekoliko država članica to napravilo, ali je ta pogreška ipak u inženjerski prihvatljivim brojkama do 3 posto, ističe hrvatski zastupnik, dodajući kako je u međuvremenu dobio podatak da je promjena u statistici rezultat ankete na terenu koju je proveo jedan istraživački institut i da je u pitanju razlika u kalkuliranju ogrjevnog drva. ”Dakle, moja zabrinutost nije u tome da li ćemo i kako postići ciljeve za 2020. godinu, nego kako je moguće napraviti toliku statističku promjenu, jer se kumulativno radi o znatnom iznosu potrošnje energije na godišnjoj razini koja prije nije postojala te da će se ta promjena neminovno odraziti na inventar nacionalnih emisija NOx i PM, što nitko nije uzeo u obzir”, rezolutno je istaknuo Škrlec tijekom naše prošlotjedne komunikacije u Bruxellesu gdje su se koordinirale pripreme za održavanje 8. zagrebačke konferencije, na kojoj je EU zastupnik Škrlec do sada redovito sudjelovao.

USPJEŠNE PRIPREME: 8. Međunarodna energetska konferencija u Zagrebu 27.02.!

Tradicionalni skup o biomasi i obnovljivim izvorima energije ove će godine 27.02. ponovno ugostiti preko 200 predstavnika iz drvoprerađivačkog sektora, proizvođače biomase, drvnog i poljoprivrednog peleta, dobavljače tehnologija, predstavnike institucija iz zemlje i inozemstva, županija, gradova i općina koji žele bolje iskoristiti obnovljive izvore energije za regionalni razvoj. Glavni partneri ove godine su važne europske udruge AEBIOM – Europska udruga biomase, World Bioenergy Association, European Pellet Council, te iz Hrvatske REGEA – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske i Zelena energetska zadruga. Najavljeno je i prisustvo strukovnih udruga iz Bruxellesa te partnerskih udruženja i tvrtki iz EU (Italija, Njemačka, Austrija, itd.), kao i susjednih zemalja iz regije (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora). Uz predstavljanje najnovijih tehnologija, naglasak će biti na EU energetskim politikama, direktivi RED II te tržišnom položaju biomase i drvnih goriva. Prijavite se OVDJE!

ODGOVORNA NABAVA: Hrvatske šume kupile 40 peći na pelet

Više državnih tijela već provodi aktivnosti koje imaju za cilj povećanje svijesti o prednostima upotrebe energenata iz obnovljivih izvora među kojima se svakako ističu biomasa i pelet. Hrvatske šume također žele dati aktivan doprinos održivom razvoju i većoj uporabi obnovljivih izvora energije te tako pomoći lokalnu poslovnu zajednicu koja proizvodi pelet i pripadajuće tehnologije. Naš novi pristup šumarstvu polazi od najbližeg okruženja šume, pa sve više uzimamo u obzir potrebe lokalnog stanovništva. U našim objektima prelazimo na drvni pelet, sada smo nabavili 40 peći, a u pripremi će se ubrzo naći još preko 100 lokacija što osim ekoloških ima i ekonomske razloge, rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. Ova tvrtka u državnom vlasništvu nastavit će prilagodbu europskim i nacionalnim trendovima tranzicije prema nisko-ugljičnom gospodarstvu što je trend u svim članicama EU. Hrvatske šume i predsjednik Jakupčić će također sudjelovati na konferenciji u Zagrebu 27.02., a dugoročno gledano ova tvrtka ima stratešku poziciju oko opskrbe drvnom sirovinom za sve hrvatske proizvođače peleta i kogeneracijska postrojenja.

ENERGETSKA OBNOVA U NJEMAČKOJ: Za 14 posto više projekata s biomasom

Prema aktualnim podacima BAFA ureda (njemački državni ured za gospodarstvo i kontrolu izvoza), čini se da je 2017. nova rekordna godina za biomasu, sudeći po 5.700 zahtjeva za sufinanciranjem sustava za grijanje na biomasu koje je BAFA zaprimila samo u prosincu prošle godine. Na godišnjoj razini, zaprimljeno je više od 28.700 zahtjeva, što predstavlja porast za 14 posto u odnosu na 2016. Inače, upravo su 2016. porasli iznosi državnih poticaja, i to za različite mjere, a između ostalog, poticaji su se dodjeljivali i za optimizaciju grijaćih sustava, obnovu dimnjaka i dr. Njemačka je prošle godine za 20 posto povećala i iznos poticaja za energetsku učinkovitost (program traje do 2018.), a dodatnih 600 EUR stoji na raspolaganju i onima koji traže subvencije za optimizaciju cjelokupnog sustava za grijanje.

MNOGOBROJNI SPONZORI: AGRO Forst&Energietechnik predstavlja svoju najnoviju tehnologiju!

Jedan od glavnih tehnoloških pokrovitelja ovogodišnjeg izdanja konferencije je austrijski AGRO Forst&Energietechnik koji se već više od 30 godina bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora za drvoprerađivačku industriju, ali i za energetske potrebe javnog sektora poput gradova i općina. Najnoviji primjer gdje je AGRO Forst implementirao svoja tehnološka rješenja za biomasu je francuski grad Bayonne koji je krajem prošle godine uspostavio mrežu za daljinsko grijanje koje se temelji upravo na biomasi, oslanjajući se isključivo na naprednu tehnologiju ove austrijske tvrtke. Novi pogon kapaciteta 5,3 MW pokriva potrebe za grijanje i toplom vodom za gotovo 10 % stanovništva u Bayonneu. Zanimljivo je da je tvrtka AGRO Forst prošle godine postala i ekskluzivni partner tehnološkog proizvođača Burkhardt Energietechnik, koji je već drugu godinu također sponzor konferencije u Zagrebu, a djeluju u Austriji, Francuskoj i baltičkim državama.

HORIZON 2020 i EU FINANCIRANJE: Projekt BIOmasud Plus promovira biomasu na Mediteranu

Međunarodni projekt BIOmasud Plus provodi se i u Hrvatskoj, a lokalni partner Zelena energetska zadruga ima zadatak napraviti procjenu trenutnog tržišta za kruta biogoriva za grijanje, prikupiti uzorke biogoriva za analizu (grane vinove loze i masline, koštice masline, ljuske lješnjaka), uvesti BIOmasud certifikat kvalitete i održivosti te promicati korištenje mediteranskih biogoriva na području Hrvatske. Svrha projekta, koji se financira iz programa Horizon 2020, jest razvijanje integriranih rješenja u cilju promicanja održivog tržišta za kruta biogoriva na Mediteranu, namijenjenih grijanju rezidencijalnog sektora. Pomoću širenja BIOmasud certifikacijskog sustava kvalitete i održivosti na mediteranska biogoriva, procjenjuju se postojeće prepreke i identificiraju rješenja s naglaskom na sustav kontrole održivosti i kvalitete, razvijaju alati i baze podataka s informacijama o izvorima održive biomase radi razvijanja globalne vizije i identificiranja lanca opskrbe za održiva kruta biogoriva. Trenutno se Biomasud certifikat primjenjuje u Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu, a zahvaljujući BIOmasud Plus projektu bit će proveden i u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Turskoj. Više na: http://biomasudplus.eu/hr ili e-mail: contact@zez.coop

MEĐUNARODNI PARTNERI: Utjecajni stručnjaci WBA, AEBIOM-a i EPC-a dolaze u Zagreb

Konferencija iz godine u godinu zadržava visoku razinu međunarodnih predavača te relevantnu strukturu sudionika te vrlo aktualne teme. Važni partneri konferencije su svjetska udruga bioenergije WBA sa sjedištem u Švedskoj, kao i europska asocijacija biomase AEBIOM zajedno s partnerskom udrugom European Pellet Council, čiji je predsjednik Eric Vial potvrdio je svoj dolazak u Zagreb. Vial će govoriti o važnosti certificiranja i promociji uporabe peleta, kako na međunarodnoj tako i na domaćoj razini. CROBIOM, hrvatska udruga biomase, kao jedan od organizatora konferencije mnogobrojnim aktivnostima jača pozicije svojih članica te prepoznatljivo zastupa hrvatska stajališta u europskim pregovaračkim tijelima. Dolazak navedenih svjetskih udruga u Zagreb je još jedna potvrda uspješnog rada CROBIOM-a, ali i značaja vodećeg godišnjeg sektorskog skupa na temu biomase, koji će 27.02. okupiti preko 200 predstavnika energetskog sektora iz Hrvatske, susjednih zemalja i EU razine. 

ŠTO S POLJOPRIVREDNIM OSTATKOM? Tema komercijalizacije i proizvodnje agropeleta

Na području Hrvatske nalazi se enorman neiskorišteni potencijal biljnih ostataka iz poljoprivredne proizvodnje (slama, kukuruzovina, rezidbeni ostaci, komina masline itd.) koji u posljednje vrijeme nalaze sve širu upotrebu u europskoj energetici. Sve aktivnijim pristupom EU i poticanjem prelaska na obnovljive izvore energije (OIE), tema biomase iz poljoprivrednih izvora dobiva svoju širu primjenu i gospodarsku važnost. 8. Međunarodna energetska konferencija o biomasi nastavlja s obradom ove teme iako je konferencija već proteklih godina bila platforma za raspravu o navedenoj temi. Ovogodišnji program obuhvatit će konkretne primjere proizvodnje agropeleta u Hrvatskoj i zemljama regije. Očekuje se rasprava o komercijalnoj vrijednosti i tržišnom pozicioniranju biomase i peleta iz poljoprivrednog ostatka. 

TEHNOLOGIJE: Polytechnik nudi proizvodnju ugljena s visokom tržišnom cijenom od 300-500 EUR/toni

Austrijski proizvođač tehnologija Polytechnik intenzivno radi na rješenjima za kaskadnu upotrebu poljoprivredne biomase, a u konkretnom slučaju razvili su tehnologiju za proizvodnju ugljena. Uzimajući u obzir činjenicu da biomasa biljnog porijekla sadrži do 50% ugljika i prepoznajući ogroman potencijal u biljnoj biomasi, razvijena je suvremena tehnologija industrijskih razmjera koja biomasu može pretvoriti u čisti ugljik, tj. u biljni ugljen. Svjetsko tržište biougljena iznosi više od 47 mil. tona godišnje (gotovo dva puta više od drvnog peleta), a cijene se kreću u rasponu 300 - 500 EUR/t, ovisno o kvaliteti. Suvremene tehnologije tvrtke Polytechik omogućavaju izvlačenje ugljika iz prirodnih materijala, pri čemu se dobiva toplinska i/ili električna energija. Glavne prednosti takvog načina rada su: male emisije štetnih plinova, velika učinkovitost (1 kg drveta = 0,3 - 0,5 kg ugljena) i kratko trajanje, a upotrebu pronalaze, osim u energetici, i u građevinskoj industriji, proizvodnji gume i plastike, remedijaciji onečišćenog zemljišta, poljoprivredi itd. Svoja industrijska rješenja i know-how Polytechnik će predstaviti 27.2.2018. na 8. Međunarodnoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije u Zagrebu (hotel Westin) u svojstvu jednog od tehnoloških partnera.

UKLJUČITE SE U PROJEKT: Zamjena ventilacije, zaštita na radu i energetska učinkovitost!

Početkom ove godine, u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera, započela je implementacija projekta "Zaštitom na radu do energetske učinkovitosti". Naime, prema posljednjim istraživanjima, zamjenom starih eshaucijskih sustava, moguće je povećati energetsku učinkovitost tvrtke za do 30 posto. Istovremeno, instalacijom ventilacijskih sustava novije generacije, automatski se povećava stupanj zaštite radnika u drvoprerađivačkim pogonima, pa su, između ostalih, ciljevi ovog projekta usmjereni na podizanje svijesti poslodavaca o potrebi uvođenja modernih rješenja, ali i radnika o potrebi većeg korištenja osobnih zaštitnih sredstava, čime se izravno doprinosi energetskoj učinkovitosti tvrtke. Projekt je zamišljen kao kontinuirana marketinško-edukativna kampanja, u kojoj će sudjelovati i proizvođači i ponuđači zaštitne opreme te eshaucijskih sustava. Više informacija o projektu te mogućnostima za sudjelovanje dostupno je na: marketing@drvo-namjestaj.hr

Materijali