Ulaz za korisnike

9. medjunarodna konferencija o biomasi i OIE

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 
Biomasa je važan dio energetske strategije

MINISTAR ĆORIĆ: Početak godine je prilika za rekapitulaciju događaja u sektoru 

Glavni protagonisti su suglasni oko ocjene sektorskih prilika: Od kada je dr.sc. Tomislav Ćorić preuzeo funkciju ministra zaštite okoliša i energetike pokrenute su mnogobrojne aktivnosti, iako još slijedi niz aktivnosti i završetak važnih procesa, posebno u dijelu OIE. Doneseni su pripadajući zakoni i odluke, među kojima su izmjene i dopune Zakona o obnovljivim izvorima energije, a posljednjih godinu i pol dana nastavilo se s izgradnjom energetske infrastrukture. Ministarstvo ističe kako je prepoznat veliki potencijal koji Hrvatska ima u području OIE, ali i važnost promoviranja biomase i obnovljivih izvora kao bitnog čimbenika u smanjenju emisije stakleničkih plinova. Sve to se potvrđuje pokroviteljstvom organizaciji ovogodišnjeg izdanja Međunarodne energetske konferencije o biomasi i OIE 25.02. u Zagrebu. Očekuje se da će kao i prošle godine ministar Ćorić otvoriti ovaj središnji sektorski skup, a zanimanje zainteresirane javnosti je veliko, kako za aktualne informacije u području zakonodavstva, tako i za najavljene potpore daljnjem razvoju energetskog poduzetništva.

HRVATSKI SABOR POKROVITELJ: Biomasa je važan dio energetske strategije

Organizatori konferencije su primili potvrdu pokroviteljstva od strane Hrvatskog sabora, odnosno od njegovog predsjednika Gordana Jandrokovića. Nacionalni parlament je u više navrata posljednjih godina donosio zakonske akte koji se tiču energetskog tržišta i obnovljivih izvora energije, kao i o drvenastim kulturama kratke ophodnje koje predstavljaju alternativu opskrbi drvom iz šumarskog sektora koji je pod velikim pritiskom tržišta.

NA KONFERENCIJI I O TUŽBAMA: Ulagači nezadovoljni raskidom ugovora za sječku

Hrvatske šume su zbog neispunjenja ugovornih obveza raskinule 20 ugovora tvrtkama koje su se od 2012. prijavile na natječaje za 14 - godišnju opskrbu drvnom sječkom. Mediji prenose da veliku opasnost predstavljaju zajamčene cijene za cijeli period trajanja, čime bi ova tvrtka u državnom vlasništvu izgubila stotine milijuna kuna. Radi se ukupno o isporukama 940.000 tona drvne sječke godišnje, a sporni ugovori se odnose na 265.000 tona, što predstavlja oko 4,6 % ukupne količine sirovine s kojom godišnje raspolažu Hrvatske šume. Većina tvrtki je najavila podizanje tužbi, iako su sada na potezu resorno Ministarstvo i provedbena tijela koja moraju zauzeti stajalište oko sudbine kvota, kojima su slično kao i kod sirovine istekli rokovi, odnosno glavnina projekata nema izgrađena postrojenja.

JAPANCI DOLAZE U HRVATSKU: Varaždinski KBE Bioenergie i Kohlbach domaćini posjete

Krajem mjeseca Hrvatsku će posjetiti skupina japanskih poduzetnika koja ima interes za detaljnije upoznavanje oko funkcioniranja kogeneracijskih i toplinskih postrojenja. Posjetit će Zagreb i okolicu te obići dva referentna postrojenja na kojima će im se predstaviti tehnologije proizvodnje energije iz drva. Domaćin će biti austrijski proizvođač tehnologija Kohlbach koji već više desetljeća razvija moderna rješenja za europska, ali i za prekomorska tržišta.

PREDSTAVLJAMO NAJBOLJE NJEMAČKE TEHNOLOGIJE: Tvrtka Albach prvi put na konferenciji!

Njemačka tvrtka Albach nudi svjetski poznata tehnološka rješenja za proizvodnju drvne sječke te će ista po prvi puta predstaviti na konferenciji. Specijalnost tvrtke je razvijanje know-how u području iverača (hakera) i posebnih nadogradnji od svog osnutka 2006. godine te su u samo nekoliko godina postali tržišni lideri u proizvodnji samohodnih iverača. Svi zainteresirani imat će na konferenciji priliku iz prve ruke čuti ponudu i novitete ove svjetski poznate tvrtke te ostvariti korisne B2B kontakte.

OHRABRENJE ZA PROIZVOĐAČE: Peleti poskupili za preko 5%

Prema podacima Njemačke udruge za energetsko drvo i pelet (DEPV), prosječna cijena drvnog peleta je u siječnju 2019. iznosila 265,25 EUR po toni (za kupnju šest tona peleta). U odnosu na prosinac, cijena je porasla za 1,7 posto, a u usporedbi s cijenom za siječanj 2018., radi se rastu cijene od čak 5,5 posto. Inače, u siječnju 2015. cijena tone iznosila je 255,68 EUR, a u siječnju 2016. za tonu je trebalo izdvojiti 241,70 EUR. Sukladno ovim podacima, raste i potencijal za porast proizvodnje, što ohrabruje proizvođače peleta; prema podacima Njemačke udruge za toplinske sustave (BDH), ukoliko se koriste hibridni modeli OIE (solarna energija, toplinske pumpe, drvna biomasa i sl.), moguće je ostvariti uštedu u potrošnji energije čak do 40 posto.

USPOREDBA S GIGANTIMA: U Njemačkoj se godišnje sječe preko 53 mil. kubika drva

Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, 2017. je u Njemačkoj na 11,4 mil. hektara posječeno 53,5 mil. m3 drva dok je ukupni prirast iznosio preko 76 mil. kubika. Tri četvrtine odnosno gotovo 41 mil. otpada na četinjače, od čega 12 mil. na bor i ariš. Smreka, jela i ostale četinjače čine gotovo 30 mil. što je više od polovice ukupno posječene količine, a najdominantnija vrsta je smreka s udjelom od oko 28 posto. Ujedno je posječeno 12,6 mil. m3 listača što odgovara udjelu od jedne četvrtine ukupne količine. Hrastove vrste predstavljaju 1,9 mil. kubika, a ostatak od 10,6 mil. m3 otpada na bukvu i ostale listače. Ostale Njemačke brojke su također impresivne: trećina teritorija prekrivena je šumom koja zapošljava 1,3 mil. radnika te je zaslužna za prihod od  170 mlrd. EUR. 48 posto njemačkih šuma je u privatnom vlasništvu.

Hrvatski drvni klaster / Croatian Wood Cluster

Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb

T. +385 1 6329 111

E. info@drvniklaster.hr

www.drvniklaster.hr

Materijali