Ulaz za korisnike

Adekvatan raspored namještaja za optimalno korištenje prostora

|
Adekvatan raspored namještaja za optimalno korištenje prostora
 
Adekvatan raspored namještaja za optimalno korištenje prostora
Kako se prostor optimalno iskoristio i oblikovao nije samo važno odabrati odgovarajući namještaj, već je makar jednako tako važno kako taj namještaj rasporediti u prostoru.

Uz nekoliko sitnih trikova može se postići zapanjujući efekt. U nastavku rezime onoga na što treba obratiti pozornost.

Kako se prostor optimalno iskoristio i oblikovao nije samo važno odabrati odgovarajući namještaj, već je makar jednako tako važno kako taj namještaj rasporediti u prostoru. Uz nekoliko sitnih trikova može se postići zapanjujući efekt. U nastavku rezime onoga na što treba obratiti pozornost.

Osnova uspjeha postavljena je već prilikom odabira namještaja. Prije nego se odlučite za kupnju nekog komada namještaja, pokušajte sebi predočiti gdje će kasnije naći mjesto u Vašem stanu. Pri tome nije presudno imate li na raspolaganju plan tlocrta s ucrtanim dimenzijama te izmjerenim dimenzijama postojećeg namještaja.

Pa kada i selite postojeći namještaj u novi stan neke stvari možete napraviti ispravno ili pogrešno. Kako ćete istaknuti Vaš namještaj i prostor svakako ovisi o tome raspolažete li velikim ili manjim prostorijama. Svejedno kako, važno je u prvo redu stvoriti ugodnu atmosferu življenja. To ćete postići stvaranjem tematskih područja. Primjerice kutna garnitura za sjedenje koja je opet jasno razdvojena od radne zone. Ukoliko su prostorije prevelike i ogoljene razdjelnici prostora mogu učiniti čuda. Manje prostore je bolje urediti prema funkcionalnim aspektima.

U manjim prostorijama ima više smisla rasporediti namještaj ili tematske skupine duž zida. Tako zid čini okvir za jedno područje stanovanja na kojem je raspoređen namještaj. Istovremeno u sredini ostaje slobodan prostor za kretanje. Ako bi recimo svakim kretanjem od točke A do točke B morali zaobilaziti stol, to vremenom postaje naporno.

Nasuprot tome velike prostorije postaju ogoljene i hladne ako se kompletan namještaj naniže na jedan zid . Tu se nudi čitav niz mogućnosti individualne raspodjele prostora. Veliki naslonjač može se recimo postaviti dijagonalno preko kuta tako da ostaje dovoljno razmaka prema zidu otraga. Također su moguće grupe za sjedenje direktno u sredini prostorije.

Prilikom uređenja počnite odmah s izrazito dominantnim komadima namještaja. To može biti naslonjač, ali i stol za blagovaonicu ili veliki ormar, jer oni služe kao objekti koji privlače pažnju. Sistematski nadogradite ostali namještaj oko tog komada i to onako kako Vam dopuštaju prostorne relacije.

Materijali