Ulaz za korisnike

Adekvatna veličina vrtnih kućica za svaku upotrebu

|
Adekvatna veličina vrtnih kućica za svaku upotrebu
 
Adekvatna veličina vrtnih kućica za svaku upotrebu
Do sada su se vrtne kućice nudile u svim veličinama, ali nekako su sve izgledale jednako.

Ali kada pogledate aktualne kataloge proizvođača primijetit ćete da je ta era uglavnom završena. Naravno i dalje se tu nalaze već poznate drvene kućice od pravog drveta u svim mogućim varijantama, ali sve više u oči padaju konstrukcije u živim bojama s puno originalnih detalja.

Izvor inspiracije su nordijski predjeli. Kod proizvođača Karibu je to jasno već iz naziva: Öresund ili Fjerresund nazivi su modela koji izgledaju tako kao da su uvezeni direktno sa švedskih hridi. Kućice u kesten crvenoj boji mogle bi poslužiti kao kulise za pripovijetke Astrid Lindgren. Ostale moguće boje su zelena, plava ili zlatna. Zajedničko za oba modela kuća su krov od opeke, koji kućama daje ono nešto.

Modeli proizvođača Karibu ubrajaju se u po kvaliteti u gornju srednju klasu vrtnih kućica. Grade se uglavnom od masivnih vrsta drveta. Debljina materijala za zidove iznosi 28 milimetara, krov i pod ima debljinu od 19 milimetara. U osnovnu cijenu modela Öresund od 2.000 Eura ulaze i troškovi krovnih žlijebova i šindre. Ukoliko netko želi dodatno uljepšati takvu vrtnu kućicu dobit će po želji i prozore, prozorske kapke, sanduke za cvijeće ili terasu (Fjerresund).

U različitim veličinama za svaku potrebu

Vrtne kućice služe da bi mogli uživati u zelenilu i onda kada vrijeme nije baš stabilno. Često se koriste kao prostor za odlaganje vrtnog namještaja i alata. Prije kupnje morate biti pošteni i odlučiti: kako ćete stvarno koristiti vrtnu kućicu? Neovisno o tome važnu ulogu igra i veličina Vašeg posjeda. Ukoliko želite postaviti malu vrtnu vilu kao što je model Sommarhys proizvođača Osmo, onda svakako morate raspolagati nešto većim vrtom. Naravno imate i male drvene kućice koje svojim prozorima u visini prostora ostavljaju snažan ljupki dojam.

Onaj kome stambeni prostor nije toliko važan, a želi svakako spremiti vrtni alat, vrtni namještaj i jastuke za sjedenje može birati između najrazličitijih modela.

Dok domišljati dizajnerski modeli firme Osmo leže na granici između vrtne kućice i vrtne ostave, modeli kućica za alat talijanskog proizvođača Unopiu se jasno mogu svrstati u ovu drugu kategoriju. Kupci prilikom kupnje mogu birati materijal između tradicionalnog drveta ili modernog čelika. Prednost metala leži u enormnoj dugovječnosti te malim troškovima održavanja. Primjer za dobar dizajn predstavljaju tu modeli proizvođača Beckmann.

Plan i priprema

Za postavljanje vrtne kućice morate pod određenim okolnostima podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu. Kako je procedura od općine do općine različita, najbolje je informirati se unaprijed.

Ne smijete nikako zaboraviti da vrtne kućice zahtijevaju propisane temelje. Osnovna površina (+ 10 cm sa svake strane) mora se iskopati do dubine od 30 cm. 15 cm su zasipa šljunkom te se prekriva PE-folijom. Na kraju se formira također 15 cm debeli sloj armiranog betona.

www.beckmann-kg.de

Materijali