Ulaz za korisnike

Aleksandar Mezulić dvaput prodao istu građevinsku dozvolu

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PREMANTURA - Premanturski poslovi Aleksandra Mezulića i Srđana Grubića pod pokroviteljstvom nekadašnjeg IDS-ovog načelnika Općine Medulin Darija Mezulića neiscrpni su izvor maštovitih manipulacija zemljištem i apartmanima, a najnoviji primjer iz te bogate zbirke doista spada u red nekada popularne rubrike »Vjerovali ili ne«.

Prema podacima iz dvaju kupoprodajnih ugovora položenih u zemljišne knjige Općinskog suda u Puli, Aleksandar Mezulić je tijekom 1999. godine u ime tvrtki Runjačica Inženjering i Stambena zadruga Runjačica dvaput prodao istu građevinsku dozvolu kupcima dviju različitih zemljišnih parcela. Budući da je barem u jednom slučaju ta dozvola nezakonita, može se očekivati da će raspetljavanje tog pomno zavezanog prostorno-plansko-vlasničkog čvora dovesti u velike neprilike vlasnike stanova u objektima koji su u međuvremenu izgrađeni na tim parcelama.

Mezulić & Mezulić kao »model suradnje javnog i privatnog sektora«

Aleksandar Mezulić je najprije u siječnju 1999. tvrtki Promill Inženjering d.o.o. iz Pule prodao zemljišnu parcelu 357/2 k.o. Premantura veličine 698 četvornih metara. U sklopu dogovorene cijene kupci Miljenko Prodan i Orijeta Grubić (supruga Srđana Grubića) dobili su i građevinsku dozvolu UP/I-361-95097-01/00386 izdanu 9. travnja od Zoje Maljković Bačić, koja je u to vrijeme bila voditeljica Odjela za graditeljstvo Ureda državne uprave u Istarskoj županiji. Zanimljivo je da se u ugovoru navodi da je kupac Promill Inženjering o svom trošku ishodio građevinsku dozvolu punih osam mjeseci prije no što je uopće kupio zemlju. Još je zanimljivije da je ista tvrtka 27. listopada 1998. godine, znači nekoliko mjeseci prije no što je kupljena zemlja, prijavila početak gradnje, ali na temelju sasvim druge građevinske dozvole: UP/I-361-03/97-01/383, izdane 7. svibnja 1998. godine. Desetak mjeseci nakon prvog kupoprodajnog ugovora, 27. prosinca 1999. godine, Aleksandar Mezulić prodaje Risti Prodanovu iz Premanture susjednu parcelu 356/2, veličine 701 metar, s prvobitno spomenutom građevinskom dozvolom UP/I-361-95097-01/00386 uz dodatak da je ona 27. travnja 1999. godine postala pravomoćna. Osim što je ista građevinska dozvola dva puta naplaćena i korištena za dvije gradnje, ona je i sadržajno zanimljiva.

Naime, Zoja Maljković-Bačić je dozvolu izdala 9. travnja iako u obrazloženju navodi da je investitor Runjačica Inženjering zahtjev za dozvolu predao 20. listopada 1998. godine, dakle šest mjeseci nakon što je izdana. Nadalje, građevinska dozvola je izdana temeljem lokacijske dozvole iz 1995. godine, kada Runjačica Inženjering uopće nije bio vlasnik spomenute parcele budući da je to postao 17. lipnja 1996. godine kupnjom bez natječaja od Općine Medulin. Time dolazimo do još jednog od brojnih primjera rasprodaje medulinskog javnog dobra u kojima je Dario Mezulić svom najboljem kupcu Aleksandru Mezuliću besplatno ili budzašto prepuštao zemlju, a potom se na isti način odricao komunalnog doprinosa. Iako je spomenuti ugovor kod javnog bilježnika ovjeren 19. lipnja 1996. godine, već sljedećeg dana načelnik Općine Medulin Dario Mezulić Runjačicu oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa za tu i još sedam parcela iako je građevinska dozvola na osnovi koje se može odrediti visina komunalnog doprinosa izdana tek dvije godine nakon toga. Ekspeditivno, zar ne?

Policija zaprimila prijetnje o paljenju kuće

Iz Ureda državne uprave već uobičajeno nismo dobili nikakav odgovor na naša faksom poslana pitanja o istoj građevinskoj dozvoli za dva stambena objekta. Slično smo prošli i u pokušajima da dobijemo komentar Aleksandra Mezulića, koji nije bio dostupan na prijavljenim telefonskim brojevima svojih tvrtki Runjačica Inženjering i Runjačica Konzalting. Dostupan nije bio ni Srđan Grubić. Inače, parcela u vlasništvu tvrtke Promill Inženjering, kako smo već pisali u prosincu prošle godine, jedna je od tri sporne koje se nalaze na falsificiranoj verziji ugovora između Općine Medulin i Runjačice. U članku »Dario i Aleksandar Mezulić frizirali kupoprodajni ugovor?« objasnili smo da su 27. ožujka 1995. godine prezimenjaci Mezulići potpisali ugovor kojim Općina Medulin radi gradnje stambenih zgrada u Premanturi, Runjačici, prodaje 11.018 četvornih metara zemljišta za 1,2 milijuna kuna. Runjačica se potom knjiži na zemlju koja, usput spomenimo, nikad nije plaćena. Međutim, budući da pohlepi nikad kraja, 1997. godine tvrtka Runjačica se ponovno pojavljuje u gruntovnici pulskog suda, ali ovaj put s izmijenjenom verzijom ugovora u kojem su u trećoj točki prvog članka dodane tri čestice ukupne veličine 1.987 metara. Inače, dvije od tri parcele, koje se u premanturskom katastru vode pod brojevima 917/181 i 127, k.o.

Premantura veličine 1.289 četvornih metara, kupio je tadašnji član Poglavarstva zadužen za komunalne poslove Općine Medulin Vladimir Periša, dok je treću parcelu 357/2, koja je predmet našeg današnjeg članka, Aleksandar Mezulić prodao tvrtki Promill Inženjering u vlasništvu Orijete i Srđana Grubića iz Pule. Iz kupoprodajnih ugovora nije vidljivo na koji je način plaćena spomenuta zemlja. Na pitanje dostavljeno Županijskom državnom odvjetništvu o eventualnim kaznenim radnjama u slučaju dviju različitih verzija istog dokumenata nismo dobili nikakav odgovor. Tek djelomično pojašnjenje dobili smo od Roberta Pavlekovića, glasnogovornika Policijske uprave istarske. - Što se tiče ovih čestica, postupamo po zahtjevu Državnog odvjetništva i trenutno su u tijeku policijski izvidi radi utvrđivanja eventualnih kaznenih djela, izjavio je Pavleković. Pomalo čudi sporost policije budući da je članak u kojem je na vrlo razložan način opisan prilično jednostavan primjer falsificiranja službenih dokumenata objavljen prije više od pet mjeseci.

Robert Pavleković nam je, ne navodeći imena, potvrdio i da je početkom ovog mjeseca s područja Premanture prijavljena prijetnja na osnovi koje je podnesen prijedlog za kazneni progon. Prema našim izvorima, jedan od aktera ove malverzacije zemljom vrlo je konkretno zaprijetio premanturskoj obitelji - svojim nekadašnjim poslovnim partnerima - da će im zapaliti kuću sa svim ukućanima ukoliko ne budu prestali pričati o načinu na koji je dotični vodio biznis. - Mi ćemo obaviti neophodne razgovore i pokušati prikupiti druge dokaze da bismo utvrdili postojanje kaznenog djela. Zasad vam ne mogu više reći, izjavio nam je Pavleković. Neslužbeno doznajemo da je među glavnim akterima premanturskih manipulacija zemljom došlo do velike panike, dio koje su i spomenute prijetnje. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li istarsko pravosuđe konačno smoći snage da sankcionira vrlo ružan i primitivan način organiziranog otimanja javnog dobra na području Premanture koje je rezultiralo katastrofalnom apartmanskom devastacijom cijelog kraja. Ili će cijelu priču ipak morati preuzeti USKOK? Dražen MAJIĆ Snimio Danilo MEMEDOVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali