Ulaz za korisnike

Allrounder - Stalno prisutan u krovnim i čeličnim konstrukcijama

|
Allrounder - Stalno prisutan u krovnim i čeličnim konstrukcijama
 
Allrounder - Stalno prisutan u krovnim i čeličnim konstrukcijama
Allrounder - Stalno prisutan u krovnim i čeličnim konstrukcijama

Izgradnjom dodatanih tribina na stadionu u Salzburgu te izložbene hale veletrgovca u području sanitarija Holter peneder Stahl GmbH skrenuo je posljednjih mjeseci pozornost na sebe. Ne toliko medijski eksponirani- ali ne manje vrijedni jesu projekti za solane, zatim proizvođača farova Zizala ili za zračnu luku Salzburg, na kojima je specijalist za čelične konstrukcije dokazao svoje kvalitete kao allrounder. Svi nalozi realizirani su po pricipu „fast forward“. Kako se Peneder jednako tako brzo razvijao poduzeće je postalo jednim od najatraktivnijih poslodavaca u branši.

Rekonstrukcija stadiona po načelu „fast forward“

Za UEFA Europsko prvenstvo u nogometu 2008. moralo se napraviti dodatnih 12.000 sjedećih mjesta na stadionu Salzburg u Wals-Siezenheimu. Činjenica da su se potrebni montažni radovi mogli odvijati samo u vrijeme kada nije bilo utakmica stvorilo je naravno enorman nedostatak vremena. Peneder je impresionirao nalogodavca konceptom montaže prema motu poduzeća „fast forward/brzo naprijed“ te su dobili posao za izvedbu cijele čelične konstrukcije. Prije nego su se na stadionu mogle smjestiti neophodne dodatne tribine trebalo je krov težak 1.900 tona podići za 11 metara. Nakon podizanja montirana je svaka u poduzeću Peneder proizvedena čelična konstrukcija, u koju su se sidrile dodatne tribine. Nakon toga krov je ponovno upušten u svoju konačnu poziciju za pola metra. „ Najveći izazov bilo je ekstremno kratko vrijeme“, objašnjava Christian Peneder, direktor poduzeća Peneder Stahl GmbH;“ Kompletnu montažu unutarnjeg područja morali smo završiti u roku od 6 tjedana, kako bi se krov mogao upustiti, ukloniti pomoćne konstrukcije te ponovno nastaviti s nesmetanim odvijanjem nogometnih utalmica.“ Gradnja je započela početkom lipnja 2006., 05. kolovoza 2006. momčad Red Bull Salzburg istrčala je na teren i označila igrom na domaćem terenu početak nove nogometne sezone. Radovi u unutarnjem području bili su završeni u roku i prema želji nalogodavca.

Trenutno se još postavljaju stepenišni tornjevi i staze u vanjskom području stadiona. I tu je Peneder isporučio čelične elemente te pružio punu podršku montažnim radovima kako bi se ispoštovao zadani vremenski plan. U tom razdoblju u stadion i oko stadiona Peneder je ugradio više od 2.200 tona čelika.

Natkrivanje parkirališta za zračnu luku

Dok se na stadionu Salzburg sljedeće godine očekuje navala publike kontinuirano rastu i aktivnosti u zračnoj luci Salzburg, a tako prirodno i potreba za novim parkirališnim mjestima. Zato se u proljeće prošle godine realizirala nadogradnja garaže s tri dodatna parkirališna kata, tako se broj parkirališnih mjesta praktično udvostručio. Natkriven je objekat visine 19 metara i to lučnim krovom proizvođača Peneder. Dvostruka rasponska konstrukcijska Izvedba uklopila se idealno, bez šavova, u oblikovno zahtjevnu fasadu . Ukupna širina od 33 metra nadsvođena je s dva samonosiva lučna krova širine po 16 metara. Kako bi se izgubilo što manje prostora za parkiranje te krovove na ukupnoj dužini od 275 metara nosi 41 stup na središnjoj osovini garažnog stropa. Kako se zbog dugačke zime vrijeme gradnje prolongiralo, a termin otvorenja bio već fiksiran, krov se morao montirati u rekordnom vremenu. Tako je uz pomoć lučnog krova proizvođača Peneder natkriveno 9.000 m₂ i to samo za devet tjedana.

www.stahlbauverband.at www.peneder.com

Gradnja objekata

Materijali