Ulaz za korisnike

Ambienta 09 – trend report

Ambienta 09 – trend report
 
Ambienta 09 – trend report

Završena je ovogodišnja AMBIENTA - 36. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Utjecaj globalne krize ostavio je trag na broju izlagača i posjetitelja te prezentaciji noviteta. Ipak, čestitke svim izlagačima, koji su unatoč općoj teškoj situaciji, izložili svoje proizvode, ostvarili komunikaciju s tržištem te dali svijetli primjer kako recesija ne smije zaustaviti daljnje tržišno - poslovne aktivnosti.

Skromnije nego do sada, hrvatski proizvođači te uvoznici namještaja i opreme, predstavili su svoje proizvode hrvatskoj javnosti te pokazali koliko su nam dostupni noviteti i koliko pratimo trendove renomiranog europskog tj. svjetskog tržišta. Kada kažemo skromnije, mislimo na broj izlagača, jer ove su godine na Ambienti izostala mnoga istaknuta imena.

Akcija „Drvo je prvo“, koju je pokrenula Hrvatska gospodarska komora, i ove je godine napravila značajne pomake te je domaće tvrke, koje se bave preradom drva te proizvodnjom drvenog namještaja, vrata i prozora, drvenih podnih i zidnih obloga, približila javnosti, ali i struci – arhitektima. Oni mogu utjecati na kolektivnu svijest društva o primjeni i značenju drva u opremanju interijera te potaknuti suradnju s hrvatskim tvrtkama radi poticanja proizvodnje. Karika koja nedostaje za cjelovitost kvalitete hrvatskih proizvoda je svakako dizajn te se iskreno nadamo da će opće stanje u drvnoj industriji potaknuti tvrtke na suradnju sa stručnim osobama, jer dizajn u konačnici prodaje proizvod.

Osobito reprezentativno, ove su godine na Ambienti izloženi kuhinjski uređaji i oprema. Poznata imena kao što su Faber, Liebherr, Franke, Blanco, predstavili su vrhunske proizvode, a osobito su dojmljive bile nape, koje su u skladu s najnovijim trendovima, pravi ukras kuhinjskog prostora. Pravokutne i zaobljene forme napi, s integriranom rasvjetom, doimaju se poput modernih lustera, a ne uređaja za ventiliranje kuhinje. Izloženi uređaji i oprema, savršeno se uklapaju u najnovije koncepcije kuhinjskog prostora, koje ju pretvaraju u prostor za uživanje, a ne samo pripremanje obroka.

Osobito interesantna i trendovska rješenja, predstavila je tvrtka Inkea, dobitinica Srebrne plakete za inovativni konponibilni program kućnog namještaja. Minimalizam, obogaćen kvalitetnim spojem dizajna i tehnologije, stvara vrhunske vizualne ugođaje, ali i udobnost, koja je neizostavni dio najnovijih trendova.

Zapažene proizvode i atraktivan dizajn predstavila je i tvrtka Ferenčić, dobitnik Srebrne plakete za modularni namještaj. Jednostavne linije namještaja, u kombinaciji sa staklom i ugradbenom led rasvjetom, ostavljaju dojam. Prezentirani namještaj za dnevne boravke i dječje sobe, odiše profinjenošću, ali i praktičnošću zbog modularnog sustava u kome su izrađeni.

Originalna rješenja namještaja i kupaonske opreme, izrađene od dekorativnog stakla, ponudila je tvrtka Bok – art. Dizajn i umjetnički izražaj primjenjenog stakla, dali su predstavljenim proizvodima posebnu dimenziju vizualnog užitka i svrstali u kategoriju osobito zapaženih na ovom sajmu.

Atraktivna rješenja ugradbenih ormara i garderoba, koja se kriju iz kliznih vrata, predstavila je tvrtka Bonus Optimus. Najnovije izvedbe fronti ormara, u kombinaciji stakla brončane ili sive boje s ukrasnim folijama zalijepljenim na pozadinu ili umecima između dva stakla, omogućavaju kreiranje fronti ormara prema osobitim željama i zahtjevima kupaca.

Brončanu plaketu za izloženu hotelsku sobu dobila je tvrtka Stilles. Profinjena klasika, koja opisuje ovaj dizajn, bila je zapažena ove godine i na međunarodnom sajmu namještaja u Milanu, gdje je ista soba bila izložena u paviljonima luksuznog namještaja. Ovakav dizajn, pravi je primjer kako i klasika, iako vječna, evoluira i prati nove zahtjeve tržišta.

Tvrtka Galeković je tradicionalno predstavila kvalitetne parkete i ponudu dopunila drvenim oblogama za terase i vanjske prostore, od domaćeg specijalno obrađenog drva, koje kvalitetno zamjenjuje do sada primjenjivane skupe egzote. Osim toga, u ponudi se nalaze i drvene obloge za fasade, koje će sigurno popularizirati primjenu drva i u ovom području.

Originalna, inteligentna i atraktivna rješenja rasvjetnih sistema je predstavila tvrtka Aje to. Izvorni hrvatski dizajn i proizvodnja, zaslužuju biti istaknuti, a ravnopravno se mogu nositi s bilo kojim renomiranim imenom iz svijeta rasvjete. Sadržaj, koji stvara ovakva rasvjeta u prostoru te mnogobrojne mogućnosti poigravanja i kreiranja različitih ugođaja, ne može biti nadomješten niti jednom drugom komponentom opreme prostora. Pohvale za dizajn i inovativnost!

Vlastiti dizajn stolova, stolica, ogledala i ostalih ukrasnih predmeta je predstavio proslavljeni fotograf Lupino, atraktivan namještaj za opremanje dnevnih boravaka i tepihe Quadro design, interesantne i udobne ležaljke Tantra Lays, otkačena vrata Misterpine design, minimalističku trendovsku primjenu ekološki obrađenog drva Lapibus...i ostali.

Ovogodišnja Ambienta ipak je pokazala da unatoč krizi, imamo tvrtke koje prate novitete na tržištu ili se prezentiraju vlastitim originalnim rješenjima te nas ohrabruju u podizanju kolektivne svijeti o kvalitetnom stanovanju.

Monika Galović Dumendžić, arhitekt www.interijerNET.hr

Interijeri - gradimo.hr

Materijali