Ulaz za korisnike

Američki način izrade vitraja

|
Američki način izrade vitraja
 
Američki način izrade vitraja
U Europi je opisani način izrade vitraja stvar tradicije. No, daleko od izvora nastanka, preko Atlantika na američkom kontinentu, prema istim temeljima i u istoj tehnici izrade s godinama je zaživio i ponešto drugačiji dizajn izrade vitraja.

Naime, američki smisao za lijepo preferira, kada je izrada vitraja u pitanju, prozirna fazetirana stakla koja često čine osnovu cijelog vitraja. Manja se stakla izrezuju i fazetiraju na strojevima za fazetiranje nepravilnih oblika, zatim poliraju na polirkama i na isti tradicionalan način slažu u vitraj. Nema bojanja stakla niti pečenja u pećima, stakla su prozirna, no fazeta čini da se svjetlost lomi i tada cjelokupni okvir vitraja izgleda kao svojevrstan dijamant. Industrijski se takvi vitraji izrađuju u za to specijaliziranim kompanijama koje imaju svoje dizajnere i staklare majstore. Sama stakla ponekad se proizvode u različitim veličinama i u velikim serijama i nalaze u katalozima pa ih je moguće kupiti i putem interneta. Vitraji koji se izrađuju u velikim serijama postavljaju se u već izrađenu stolariju i kao gotov proizvod plasiraju na tržište. U konačnici kupac može svoja ulazna vrata s vitrajem naprosto kupiti u trgovini ili naručiti preko kataloga.

Kad smo već kod Amerikanaca, Louis Comfort Tiffany (1848. - 1932.) je osmislio tehniku izrade vitraja na sebi svojstven način u drugoj polovici 19. stoljeća. Nakon studija slikarstva u Americi, u Parizu se upoznaje s 'glass artom' te ostaje fasciniran mogućnošću koju pruža uporaba stakla u umjetnosti. S vremenom svoj umjetnički interes i svoju umjetničku aktivnost pretvara u biznis s dekorativnim staklom. Mnogo eksperimentira te mu se s vremenom otvaraju nove spoznaje i mogućnosti u prenošenju boje u staklene površine. Patentira svjetlucavo staklo koje koristi za izradu lustera. Postaje vrlo poznat dekorater. Sudjeluje u renoviranju Bijele kuće, mnogih kazališta, te sakralnih objekata. Na nagovor Thomasa Edisona počinje izrađivati lampe za javnu rasvjetu. U svojoj umjetničkoj radionici zapošljava više od stotinu majstora staklara koji njegove ideje pretvaraju u dekorativne predmete. Kako se slavna radionica širi tako i otvara posebne odjele koji su izrađivali i prozore, mozaike po narudžbi i drugo. Od tog vremena potječe i zaštitni znak 'Favrile' kao sinonim za kolorističke efekte na staklu. Njegovi predmeti se nalaze posvuda te i on doprinosi nastajanju novog stila 'Art noveau'. To prihvaćaju kreativni umjetnici i dizajneri pronalazeći u spoju stakla i metala novu dimenziju.

Danas se stakla po Tiffani načinu izrađuju diljem svijeta, ponajviše se rade svjetiljke sa specifičnim obodom od stakla. Prvo se na papiru nacrta skica (šablona), popuni se s bojama te se svaki komadić posebno izreže. Taj komad od papira se precrta na odgovarajuću boju stakla te se staklo izreže po rubovima. Nakon brušenja stakalaca, u kalup se slažu svi komadići te spajaju lemljenjem bakra kositrom. Na isti način, moguće je izraditi i ravne plohe koje nisu uporabni predmet poput svjetiljke, prozorska okna manjih dimenzija, dekorativna stakla i slično.

Izvor: PRO Gradnja

Materijali