Ulaz za korisnike

Anitistatička kemijska vlakna

|
Anitistatička kemijska vlakna
 
Anitistatička kemijska vlakna
Anitistatička kemijska vlakna

Neugodni elektrostatički naboj, doduše bezopasan izazvani su jakim trenjem i malom relativnom vlažnošću. Kako bi se elektrostatički naboj izbjegao upravo u području tekstilnih podnih obloga-tepiha- miješaju se male količine metalnih vlakana i ugljika, koji potiču permanentno reduciranje elektrostatičkih napona. Pretpostavka zato su vodljivi slojevi tepih podne obloge.

Podne obloge dokazane prema normi EN 1307 kao antistatičke ili električki vodljive, ne smiju prekoračiti vrijednost od 2.000 V. Antron vlakna i pređa sastoje se od polimerne vrste poliamida 6.6 (nazvani još i PA 6.6 ili najlon 6.6) raspolažu jače umreženom te tako i čvršćom molekularnom strukturom od PA 6, upravo zbog većeg broja mostova vodika između lanaca molekula

Tepisi od ovih vlakana su zato iznimno postojani na habanje i imaju sljedeća svojstva:

  • Dobru optiku (mala mogućnost tragova od hodanja)
  • Dobro svojstvo regeneriranja (npr. nakon statičkog opterećenja)
  • Najveću moguću postojanost na habanje (nema pucanja ili trenja vlakana)
  • Visoki stupanj odbijanja prljavštine
  • Osim toga su tepisi od ovih vlakana trajno antistatični te se mogu dobiti na tržištu u vrlo raznolikoj ponudi u protupožarnim klasama Cfl i Bfl. Posebna teflonska zaštita tepiha nudi zaštitu od mrlja i prljavštine.

    Antron vlakna se nude u različitim poprečnim presjecima, zatim kao jedina komercijlana PA 6.6 šuplja vlakna Antron Legacy, u najrazličitijim nijansama boja, stupnjeva sjaja, te debljinama vlakana i pređe. Iz tih razloga moguće su sve zamislive kombinacije boja i izrade tepiha.

    Materijali