Ulaz za korisnike

Antene ili kabelski priključci

|
Antene ili kabelski priključci
 
Antene ili kabelski priključci
Antene ili kabelski priključci

Antene ili kabelski priključci su neophodni za radijski odnosno televizijski prijem i čine sastavni dio električnih uređaja jednog objekta. Sigurna instalacija sadrži dvije utičnice, po jednu za televiziju i za radio u dnevnom boravku i po jednu u ostalim prostorijama ili spavaćoj sobi. Planiranje, izvedba i pogon podliježu zakonskim i tehničkim propisima. Instaliranje i funkcija prijemnih i razdjelnih uređaja za radiosignale ne zahtjeva dozvolu, ukoliko se ne koriste javna mjesta i putevi, odnosno privatna kabelska mreža.

Antenski uređaji za prijem terestičkih / zemaljskih odašiljača izvode se za obiteljske kuće kao pojedinačni antenski uređaji, za višeobiteljske kuće kao zajednički antenski uređaj.

Izvedba višestrukog programskog emitiranja zahtjeva planiranje za budućnost. Osim uobičajenih programa koji se emitiraju na terestričkim/zemaljskim frekvencijama, postoji čitav niz ponuda, koje se odnose na nove puteve distribucije. Tu osim satelitskog prijama i kabelske televizije spadaju i digitalna televizija, za koju se na televizijski uređaj mora spojiti takozvani Set-Top-Box. Satelitske antene (uređaj za pojedinačne prijama, uređaji za dva ili više prijama), zajednički uređaji, multifeed uređaji omogućuju prijam programa emitiranih preko satelita.

Kabelskim priključkom ponuđač kabelske mreže instalira predajno prijemno mjesto radijskih odnosno televizijskih programa svoje široko raširene komunikacijske mreže.

Materijali