Ulaz za korisnike

Apartmani Lenka Uravića izgrađeni na temelju nezakonitih dozvola

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PREMANTURA - Građevinska inspekcija podnijela je početkom mjeseca Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zahtjev za ukidanje uporabne dozvole za višestambenu apartmansku zgradu u vlasništvu pročelnika za gospodarstvo Istarske županije Lenka Uravića.

Neslužbeno saznajemo da je zahtjev za poništenje uporabne dozvole tek predradnja za ukidanje Uravićeve građevinske dozvole koja je, kao i u pet dosadašnjih slučajeva na području Brig Rupine u Premanturi, izdana iako investitorski projekti nisu bili u skladu s važećim prostornim planom. Naknadno poništavanje premanturskih građevinskih i uporabnih dozvola jedan je od dosad najvećih skandala u radu Ureda državne uprave Istarske županije, čiji su djelatnici očito učestalo kršili zakon obilato izlazeći u susret investitorskim apetitima. Još nisu jasne sve posljedice za vlasnike spornih objekata, ali već sada je izvjesno da će poništenje dozvola i usklađivanje nezakonitih objekata s prostornim planom uzrokovati velike štete, posebice za kupce koji su svoje apartmane već platili investitorima, a sada im prijeti mogućnost rušenja.

Apartmanizacijom protiv masovnog turizma

Slučaj Lenka Uravića razlikuje se od ostalih jer je županijski pročelnik za svoj objekt u ekspresnom roku uspio ishodovati i uporabnu dozvolu, čemu je vjerojatno pripomoglo i to što mu se radno mjesto nalazi u neposrednoj blizini kancelarije čelništva Ureda državne uprave Istarske županije. Tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli saznati sve detalje zbog kojih je Uravićev projekt naišao na velike probleme, ali se čini da je i u njegovom slučaju objekt dobio dozvolu iako nije ni visinski, ni tlocrtno bio u skladu s prostornim planom. Podsjetimo, u tri slučaja poništenja građevinskih dozvola o kojima smo pisali koncem prošlog mjeseca utvrđeno je da su investitori i njihovi arhitekti dobili dozvole za projekte koji nisu bili u sklopu gabarita dozvoljenih u prostornom planu. Uravić jučer nije bio dostupan za komentar jer je, kako nam je objasnila njegova tajnica, čitavog dana bio zauzet na nekom sastanku. Koliko mu je pri gradnji spornog objekta pomogla njegova politička funkcija, možemo samo nagađati, ali svakako vrijedi podsjetiti da se Uravić u više navrata izjašnjavao protiv masovnog turizma i apartmanizacije, dok je u isto vrijeme toj pojavi dao i značajan osobni doprinos. Medulinski načelnik Emil Jukopila jučer nam je potvrdio da ima saznanja o građevinskim problemima Lenka Uravića budući da im se županijski pročelnik svojedobno obratio s molbom da mu daju suglasnost za izmjenu i dopunu građevinske dozvole.

- Naše poglavarstvo mu je takvu suglasnost dalo, ali dodali smo i nekoliko primjedbi koje se odnose na prvobitnu verziju građevinske dozvole budući da nas investitor tom prilikom nije pitao za suglasnost, izjavio je Jukopila. Osim za Uravićev objekt, inspekcija je podnijela zahtjev i za poništenje građevinske dozvole izdane za građevinu vrijednu više od milijun eura zagrebačke tvrtke Stabil d.o.o. Na taj se način broj poništenih dozvola u Premanturi popeo na pet, a neslužbeno doznajemo da za još nekoliko dozvola poništenje tek slijedi. Budući da se očito radi o organiziranim aktivnostima, zamolili smo županijskog državnog odvjetnika Vlatka Nuića da nam komentira učestalo poništavanje građevinskih dozvola za zgrade čiji gabariti prelaze dozvoljene u prostornom planu, čime su investitori dobili mogućnost izgraditi i na tržištu prodati veći broj kvadratnih metara te ostvariti značajno veću zaradu od uobičajene.

Nuić: Moramo utvrditi radi li se o nesavjesnom radu ili zloporabi položaja državnih službenika

Pored toga, Nuića smo upitali i može li se te slučajeve okarakterizirati kao kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja radi omogućavanja stjecanja protupravne imovinske koristi budući da je upravo to najbolji opis onoga što se dogodilo prilikom izdavanja dozvola za megaapartmanske građevine u Premanturi. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti. - Ukoliko službenik u Uredu državne uprave donese više odluka koje kao nezakonite, po pravu nadzora, ukine nadležno ministarstvo pri Vladi RH, mora se utvrditi nekoliko činjenica. Najprije, obavlja li državni službenik ili osoba koja neposredno nadzire njegov rad stručno i savjesno posao za koji je plaćena; zatim, je li pri donošenju nezakonite odluke državni službenik zlorabio svoj položaj ili ovlasti i na taj način počinio kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, kao i tko će odgovarati za nastalu štetu prema trećim osobama, pojašnjava Nuić. - U svim modernim pravnim državama pravilo je da nesposobni državni službenici dobivaju otkaz ili da ih se, u blažoj varijanti utvrđene nepravilnosti, premješta na manje zahtjevno i slabije plaćeno radno mjesto te da se kazneno gone oni koji su počinili kazneno djelo. Država u tim slučajevima trećim osobama nadoknađuje štetu koju potom refundira od počinitelja, ističe županijski državni odvjetnik i dodaje: - Budući da je Državno odvjetništvo po našem zakonu s jedne strane ovlašteno i dužno poduzimati kazneni progon protiv počinitelja kaznenih djela, a s druge, zastupati državu u postupcima koji se protiv nje pokrenu zbog nemarnog ili nezakonitog rada državnih službenika, logično je da smo mi itekako zainteresirani za to da se na vrijeme uoče i sankcioniraju moguće nepravilnosti u radu tijela državne vlasti, napominje Nuić.

- Da bismo kao Državno odvjetništvo mogli djelovati, moramo imati pravovremenu informaciju. Nažalost, kad su u pitanju nepravilnosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola, takve informacije uopće ne dobivamo ili ih dobivamo prekasno. Međutim, budući da je zakonom jasno propisano tko, kada i na koji način mora obavijestiti Državno odvjetništvo o nepravilnostima koje mogu imati obilježja kaznenog djela te kakve su sankcije za one koji tako ne postupe, inzistirat ćemo na dosljednoj primjeni zakona i shodno našim procjenama pokrenuti odgovarajuće postupke. Budući da nam je svaka informacija važna, provjerit ćemo dokumentaciju koju ste nam dostavili uz dopis i, shodno utvrđenom, poduzeti odgovarajuće mjere, napisao je u svom odgovoru Vlatko Nuić. Na taj se način u razrješavanje urbanističkih i prostornoplanskih problema u Istri, nakon Ministarstva zaštite okoliša, intenzivno uključilo i Državno odvjetništvo. Prema neslužbenim, ali prilično pouzdanim informacijama, čitav postupak pozorno prate i predstavnici stranih veleposlanstava koji su zakonitost rada državne uprave stavili među prioritetne uvjete pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Dražen MAJIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali