Ulaz za korisnike

Arhitekt se vraća svom projekzu nakon pola stoljeća

|
Foto: Planetaris
 
Foto: Planetaris
Energetska obnova zgrade u Utrinama, za koju je Planetaris izradio projektnu dokumentaciju, događa se pod patronatom arhitekta Budimirova.

Novi Zagreb, kakav danas poznajemo, svoj izgled velikim dijelom duguje arhitektu Bogdanu Budimirovu. Budimirov je svoju bogatu karijeru započeo još kao student arhitekture, kada je radio na projektu Studentskog grada, a nastavio je kao projektant građevinskog poduzeća Jugomont, u sklopu kojeg je stvarao nove domove za mnogobrojne obitelji koje su se doselile u Zagreb. Sve je počelo kad je s direktorom Jugomonta dogovorio sastanak s tadašnjim gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem: „Otišli smo obaviti svoju dužnost i na kraju uspjeli u naumu – dogovorena je prvo izgradnja Zapruđa koja je započela 1962., a zgrada koja se sada obnavlja u Utrinama završena je 1969. kao zadnja“.

U Hrvatskoj je 60-ih bila takva situacija da je trebalo pronaći najbolje i financijski najprihvatljivije rješenje za izgradnju većeg broja stambenih zgrada. U suradnji sa Željkom Solarom i Dragutinom Stilinovićem, Budimirov je patentirao industrijsku prefabriciranu stambenu izgradnju pod nazivom YU-61. Tako su nastale „limenke“.

Tekst: Planetaris

Materijali