Ulaz za korisnike

Arhitekti osmišljavaju izgled nove knjižnice i autobusnog kolodvora

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Rijeka – Grad Rijeka i Društvo arhitekata Rijeka raspisali su danas javni natječaj za izradu idejnih i urbanističko- -arhitektonskih rješenja za autobusni terminal na zapadnoj Žabici i za novu zgradu Gradske knjižnice koja će se izgraditi iznad garaže Fenixvea.

Na konferenciji za novinare koja je održana jučer, gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je i predsjednik oba ocjenjivačka suda, kao i članovi ocjenjivačkog suda, nisu mogli odgovoriti koliko će koštati gradnja ta dva velika projekta, a ne zna se sa sigurnošću ni kada će oni biti realizirani. Izvjesno je jedino da bi radovi mogli početi sljedeće godine, a najvjerojatnije će zgrada Gradske knjižnice biti gotova za godinu dana. Novinare je zanimalo kako gradonačelnik komentira kritike Društva urbanista koje je prozvalo Grad Rijeku i riječko Društvo arhitekata da je natječaj nekvalitetan i da je neprimjereno birati urbanistička i arhitektonska rješenja dok nije prihvaćen Generalni urbanistički plan. – Mislim da se to pitanje pretjerano mistificira. U izradu GUP-a i Prostornog plana uređenja smo krenuli istovremeno jer između njih nema gotovo nikakve razlike zbog specifičnosti smještaja grada. No, zakon nam nije omogućio da istovremeno izradimo oba prostorno-planska dokumenta. GUP bi već bio izglasan na Gradskom vijeću da prošle godine Vlada nije donijela uredbu o zaštiti obalnog područja, pojasnio je Obersnel. Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Milorad Milošević je dodao da je lokacija zapadne Žabice određena Prostornim planom, kao i nizom drugih dokumenata, a i za smještaj nove zgrade Gradske knjižnice je proveden stručni postupak odabira između nekoliko lokacija.

Natječaj stoljeća

– Što se tiče GUP-a, on je završen i vjerujem da će se o njemu očitovati Gradsko vijeće na jednoj od prvih sjednica u novom sazivu, najavio je Milošević. Član Ocjenjivačkog suda za projekt nove zgrade Gradske knjižnice, Silvije Novak, izjavio je da je čitao o primjedbama Društva urbanista, ali da iskreno ne razumije prigovore koji su upućeni. – Ne vidim ništa sporno u raspisu javnih natječaja. Naprotiv, vrlo mi je drago da se do rješenja dolazi javnim i pozivnim natječajem. Netko bi mogao prigovoriti da je to preskupo, ali to nije točno. Ako su u početku veći troškovi, to ne znači da će biti i na kraju. Pola rješenja je dobar projektni zadatak. Mogu sam posvjedočiti da je to istina jer sam sa svojim kolegama izradio rješenje Mosta hrvatskih branitelja. Mi smo pobrali lovorike tim radom, a velike zasluge pripadaju upravo Gradu Rijeci koji je izradio kvalitetan projektni zadatak, kazao je Novak. Članica Ocjenjivačkog suda za projekt autobusnog terminala, dr. Sonja Jurković, ocijenila je da je riječ o natječaju stoljeća te je izrazila nadu da će pristići veliki broj rješenja jer je riječ o izazovnom zadatku. Ona se osvrnula i na pitanje o cijeni tog projekta. – Bez velike cijene neće biti pravog rješenja. Ulaganja neće biti mala, ali Rijeka će dobiti objekt kakav zaslužuje i koji će postati sigurno jedan od simbola grada, ocijenila je dr. Jurković.

Knjiga nije umrla

Obersnel je podsjetio da je Grad Rijeka u oba projekta već do sada uložio 6,2 milijuna eura, za kupnju 30-ak tisuća četvornih metara zemljišta od Hrvatskih željeznica (pet milijuna eura) i kupnju prava građenja na Fenixveu od Austrograda (1,2 milijuna eura). – Ako sve bude kako treba, a vjerujemo da hoće, realizacija oba projekta bi trebala početi sljedeće godine. Izgradnju Gradske knjižnice ćemo financirati iz proračuna, a novi autobusni terminal će se financirati iz nekoliko izvora. Uz Grad Rijeku, najvjerojatnije će participirati onaj tko bude upravljao autobusnim kolodvorom, Rijeka promet će graditi podzemnu garažu, a vjerujem da će biti investitora koji će financirati komercijalne sadržaje, kazao je Obersnel. Veliko zadovoljstvo je izrazila i ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Marija Šegota-Novak, kazavši da je svaki korak prema novoj zgradi za radnike knjižnice, građane Rijeke i ljubitelje knjige veliko zadovoljstvo i radost. – Neki su predviđali da će knjiga umrijeti, ali vrijeme ih je demantiralo. U Gradu Rijeci su shvatili važnost knjige i krenuli u realizaciju projekta gradnje nove zgrade. Nakon što se ona završi, Rijeka će moći parirati skandinavskim zemljama koje su daleko ispred svih u tretiranju knjižničarstva, rekla je Šegota-Novak. Damir CUPAĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

Izbor najboljih rješenja u listopadu i studenom Natječaj za novu zgradu Gradske knjižnice trajat će do 20. rujna 2005. godine, a Ocjenjivački sud će završiti s radom najkasnije do 10. listopada. Inače, izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice je kapitalni gradski projekt koji se mora završiti do 2008. godine jer je tako zaključilo Gradsko vijeće u studenom prošle godine. Po programskom zadatku nova zgrada će imati ukupno 6.665 četvornih metara. Natječaj za autobusni terminal bit će zaključen 18. listopada 2005. godine, a Ocjenjivački sud mora završiti s radom najkasnije mjesec dana kasnije. Površina obuhvaćena natječajem iznosi oko 35.000 četvornih metara, a obuhvaća površinu autobusnog terminala (10.000 metara kvadratnih), te niz drugih sadržaja kao što su uslužni, ugostiteljski, poslovni, trgovački, sportsko-rekreacijski i slično. Gradit će se i javna garaža s oko tisuću parkirališnih mjesta, a investitor će biti Rijeka promet.

garaže i ograde - gradimo.hr

Materijali