Ulaz za korisnike

ARHITEKTI PENEZIĆ I ROGINA NA SREDIŠNJOJ IZLOŽBI VENECIJANSKOG BIENNALA

|
PENEZIĆ I ROGINA
 
PENEZIĆ I ROGINA
PENEZIĆ I ROGINA

Po prvi puta u povijesti hrvatske arhitekture hrvatski će arhitekti za središnju izložbu Biennala na poziv venecijanskog kuratora sagraditi instalaciju veličine 150 m²!

Danas, ponedjeljak 5. svibnja u 12:00 na službenoj press konferenciji u Rimu Aaron Betsky, umjetnički direktor 11. po redu arhitektonske izložbe u sklopu Venecijanskog Biennala, objavio je svoj poziv hrvatskim arhitektima Vinku Peneziću i Krešimiru Rogini da sagrade instalaciju veličine 150 četvornih metara u Corderijama Arsenala specijalno za potrebe ovogodišnjeg predstavljanja na temu 'Out there: Architecture beyond Building' (Ondje: Arhitektura onkraj građenja).

Riječ je o središnjoj izložbi u najatraktivnijim prostorima na kojoj će se okupiti elita svjetske eksperimentalne i kognitivne arhitekture predvođena Frankom Gehryem, Herzogom & de Meuronom, Morphosisom, Zahom Hadid i Coop Himmelb(l)auom te zasluženo i hrvatskim arhitektima – Vinkom Penezićem i Krešimirom Roginom.

Organizacija Biennala će za instalaciju naslovljenu 'Who's afraid of Big Bad Wolf in Digital Age' (Tko se boji vuka još u Digitalnoj eri) koja će se izvoditi u Zagrebu, Rijeci i Veneciji izdvojiti 25.000 Eura, dok će ostatak troškova pokriti sponzori koji će prepoznati važnost ove manifestacije, kako za Hrvatsku tako i za njihovu samopromociju. Arhitekti očekuju i podršku Ministarstva kulture te Grada Zagreba.

To je treći nastup Penezića i Rogine na toj najznačajnijoj arhitektonskoj manifestaciji u svijetu koju svake godine posjeti nekoliko stotina tisuća ljudi među kojima su najutjecajniji arhitekti, urbanisti, dizajneri i kritičari struke. Prvi puta 2000. sudjelovali su kao predstavnici Hrvatske u nacionalnom paviljonu s izložbom 'Transparency of the Hyperreal', 2004. su na poziv selektora Kurta W. Forstera predstavili koncept 'Absolute Internet', dok će ove godine od 14. rujna do 23. studenoga u karizmatičnom prostoru Corderia biti oživljena njihova impozantna instalacija rađena specijalno za ovu prigodu što će se baviti temom koju je Aaron Betsky problematizirao pitanjem 'Kako iznijeti na vidjelo, prilagoditi i domestificirati sustave, uobičajeno tehnološke naravi, koji kontroliraju naše živote, na način da bismo se udomili u modernom svijetu?'.

Budući da su Penezić i Rogina pozvani da se osim instalacijom predstave i Manifestom koji objašnjava njihovu kritičku viziju stanja današnje arhitekture s pogledom u budućnost te nudi principe rješavanja spomenute problematike, potpuno je jasno da su upravo oni hrvatsku arhitekturu na velika vrata uveli u 21. stoljeće, prevodeći ju sustavno već čitav niz godina iz Mehaničke u Digitalnu eru. Njihov ovogodišnji spektakularan nastup na Venecijanskom biennalu nedvojbeno će se bilježiti jednim od najvećih uspjeha hrvatske arhitekture uopće.

Kontakt za novinare:

Ivana Vukšić, Odnosi s javnošću i medijima - URED PENEZIĆ I ROGINA ARHITEKTI

M: 0996507333 // ivana.vuksic@penezic-rogina.com

WWW.PENEZIC-ROGINA.COM

Materijali