Ulaz za korisnike

Arhitektura za čula

|
Arhitektura za čula - Foto: matteothun.com
 
Arhitektura za čula - Foto: matteothun.com
Ovakvo zemljište gotovo svakog navodi da pozeleni od zavisti – smješteno na laganoj južnoj padini na rubu šume sa prekrasnim pogledom prema okolini, istovremeno dobro sakriven od znatiželjnih vanjskih pogleda.

No, ako se ovakvom terenu pristupi preležerno i bez unaprijed dobro izrađenog plana gradnje, mogu nastati veliki problemi.

Kod ovdje prikazanog objekta srećom sve je dobro ukomponirano; i zemljište i arhitektura. Sreća? Ne. Radi se više o tvrdoglavosti članova obitelji koji su bili zadovoljni tek onda kada su sve njihove želje bile u potpunosti ispunjene. Trud se isplatio, kao što pokazuje ovaj primjer, jer riječ je o jedinstvenoj kombinaciji stambenog objekta, konstrukcije, arhitekture i stila.

Polazišna točka je veličanstven stambeni prostor koji se prilagođava navikama i hobijima članova obitelji. U to se ubraja velika muzička soba (posebno akustički prilagođena), biblioteka (kao mjesto za povlačenje u potrazi za mirnim satima opuštanja ili razgovora), fitness prostorija sa bazenom, solarijem i saunom te soba za igranje za djecu. Velikodušne prostorije okupane svjetlom prirodno se uklapaju u takav koncept.

Za ovaj nimalo lak koncepcijski zadatak položaj na strmini pokazao se idealnim. Arhitekt je planirao objekt na dva nivoa koja su povezana traktom. Na taj način kuća je optički smanjena, funkcionalnost osigurana, te su postavljene osnove za integrirani vrtni koncept.

Stambeni dio je preko podruma povezan sa niže položenom halom sa bazenom. Zapravo, nije riječ o pravoj hali nego više o umanjenoj verziji stambenog objekta koju krasi moderna skeletna gradnja i transparentnost. Ulaz u kuću također je smješten u podrumu, kao i mali odvojeni ured i prostorije za slobodne aktivnosti...

Materijali