Ulaz za korisnike

Armature – odvodna garnitura

|
Armature – odvodna garnitura
 
Armature – odvodna garnitura
Armature – odvodna garnitura

Preko odvodnih garnitura prljava voda otječe u kanalizaciju. Ista sprječava širenje neugodnih mirisa u prostoriji. Karakteristično obilježje odvodne garniture je sifon (zatvarač od neugodnih mirisa). Po izboru sifon može biti integriran u odvodnoj garnituri - priljubljen, oblikom prilagođen ili na zavrtanje na garnituri, opremljen sa slijepim vijkom.

Postoje programi odvodnih garnitura za slijedeći namještaj za kupaonicu:

 • za umivaonike i bide Odvodi za umivaonike i bide su u principu isti. Razlika postoji u sifonu (zatvarač neugodnih mirisa), koji kod bidea ima manju visinu i manji zatvarač
 • od neugodnih mirisa.

  Kao jednostavno rješenje za umivaonik postoji univerzalni ventil sa sitom i čepom kao i univerzalni ventil s ravnim sitom. Kod univerzalnog ventila i čepova postoje dvije izvedbe. Ventil se nudi u dvije izvedbe. Ventil se nudi s ili bez prelivnog proreza. Prorezi služe kako bi kroz njih voda otekla u odvod. Gore navedeni ventili namijenjeni su umivaonicima, koji imaju stabilni ventil i koji ne posjeduju ekscentar garnituru. Kod najvećeg dijela danas ponuđenih armatura isporučuje se i ekscentar garnitura. Na ovoj garnituri nalazi se poluga koja se može izvući. Kada se povuče ta poluga, odvod se zatvara, kada se ponovo utisne, otvara se odvod i voda može otjecati.

  Od odvoda umivaonika do priključka na odvod, umeće se kao spojnica zatvarač od loših mirisa (sifon). Obično se montira zatvarač cijevi od loših mirisa. U veoma malim kupaonicama i u javnim ustanovama također se vrlo često ugrađuju zatvarači od loših mirisa u obliku boce, jer je iste lako održavati i zauzimaju malo mjesto.

 • za kade Kod odvoda kada razlikuje se između odvoda s integriranim vodenim punjačom i garnitura bez punjača.

  Integrirani odvod kade u ekscentar garnituri primjenjuje se kada bi posebni punjač kade mogao smetati. Postoje slijedeće različite garniture kada:

 • Odvod s čepom i lancem
 • Odvod s magnetnim ventilom
 • Odvod s ekscentar garniturom
 • Danas se u privatnim objektima ugrađuje skoro isključivo ekscentar garnitura za kadu s ručicom za okretanje. U iznimnim slučajevima upotrjebljavaju se garniture s čepom i lancem. Uz setove za grubu montažu dolaze i setovi za finu montažu.

  Iste uvijek treba posebno nabaviti, jer se pojedine setove fine gradnje može naručiti u različitim bojama. Setovi za finu montažu ili set za opremu sastoji se od čepa (stožasti ventil) i prelivnika, kao i u danom slučaju rozete i punjača kade. Ukoliko se punjenje kade vrši preko odvodne i prelivne garniture, ili ukoliko je nivo vode niže od 20mm nego rub kade, mora se ugraditi cijevni prekidač, s kojim se sprječava povrat prljave vode s čistom vodom. Kod tuševa prekidač cijevi se ugrađuje već u tvornici u lučni nastavak zidnog priključka.

  Odvod u tuš kadama

  Za vrstu odvodne garnituru kod tuš kada odlučujuća je dubina. Kod tuš kada razlikuju se tri različita odvoda:

  Duboka tuš kada: U dubokim tuš kadama koristi se odvodna garnitura 11" 40/50. Odvodna garnitura je identična odvodnoj garnituri i garnituri prelivnika kade, s tim da je u prilazu odvodna cijev nešto kraća.

  Plitke tuš kabine: Plitka kada mora imati odvod sa standardnim cijevnim ventilom. U novije vrijeme koristi se teleskopski standardni cijevni ventil. Isti se mogu izvući a inače su nevidljivi. Pored toga postoje odvodi koji djeluju kao zatvarači mirisa u obliku boca, kod plitkih tuš kada potreban je odvod promjera 50 mm.

  Ekstra/posebno plitke tuš kade: za posebno plitke tuš kade potrebna je specijalna odvodna garnitura 90 mm 11" 40/50. Na ovu odvodnu garnituru stavlja se ploča koja je otporna na pritisak. Ovaj odvod se ne može zatvoriti.

  Materijali