Ulaz za korisnike

Armature

|
Armature
 
Armature
Armature u pravilu označavaju pružanje dodatnog ojačanja nekom drugom objektu iz nekog razloga. U području graditeljstva i gradnje armaturom tako nazivamo određeno pojačanje ili ojačanje nekog građevnog materijala.

Beton: umetanjem ili postavljanjem čeličnih materijala u beton dobivamo armirani beton. U ovom slučaju korišteni čelik nazivamo betonskom čeličnom armaturom. Kako bi se određena armatura uspješno postavila uvijek je potrebno izraditi i definirati precizan plan postavljanja armature.

Žbuka se u kritičnim dijelovima isto tako može pojačati postavljanjem određene armature od umjetnih materijala. Postavljanjem armatura na ovaj ćemo način spriječiti nastajanje pukotina i brazda. Postavljanje pojačanja u žbuci poglavito je važno kad je riječ o suvremenim izolacijskim sustavima na objektima.

Estrih se isto tako može pojačati određenim materijalima kako bi se spriječilo pojavljivanje pucanja i brazda na površini. Poglavito je važno postavljanje ojačanja kad je riječ o estrihu koji se postavlja na osjetljivu podlogu. Kao armatura mogu se koristiti čelični materijali ili drugi umjetni materijali

Armature i beton

Armirani beton predstavlja spoj betona i armiranog čelika koji na jednom mjestu objedinjuje i međusobno kombinira dobre osobine betona (relativno velika tlačna čvrstoća) i dobre osobine čelika (visoka vlačna čvrstoća).

Vlačna čvrstoća betona relativno je mala i ona iznosi oko 10 posto tlačne čvrstoće. Beton bez armature stoga bi otkazao već i pri manjoj vlačnoj sili. Iz toga razloga u beton se ugrađuje odgovarajuća armatura koja svoju vlačnu čvrstoću prenosi na beton.

Od velike prednosti kod armiranog betona igra ulogu činjenica što beton i armirani čelik imaju jednak koeficijent toplinske rastezljivosti (uslijed djelovanja vanjske temperature: oko 10-5). I beton i čelik za armiranje podjednako se rastežu na istoj temperaturi. Tijekom rastezanja ne pojavljuju su određene diferencije niti dolazi do nasuprotnog naprezanja u ovim materijalima. Osim toga u betonu se nalazi cement koji svojim alkalnim miljeom s od oko pH- vrijednošću 10 – 11 jamči čeliku postojanu zaštitu od korozije.

Armirani beton u devetnaestom stoljeću pronašao je Francuz Joseph Monier. On je naime radio kao vrtlar i betonske je posude za biljke i cvijeće dodatno ojačavao željeznim materijalom kako bi bile čvršće i kako se ne bi mogle lako razbiti. Godine 1867 Joseph Monier je i patentirao svoj izum. Tako su davno armirani beton zvali željezni beton ili Monierov beton.

Danas se veliku pozornost ne predaje samo opterećenju koje uzrokuje vlastita masa, potisne sile i iskoristivi teret same građevine nego i uvelike pazi i na precizne izračune i potreban nosivi sustav objekta koji je neophodan kako bi objekt uspješno odlijevao dodatnim opterećenjima u slučaju potresa ili podrhtavanja tla iz nekog drugog razloga.

Materijali