Ulaz za korisnike

Aromatska terapija u sauni

|
Aromatska terapija u sauni
 
Aromatska terapija u sauni
Kako bismo lakše spoznali stvarnu vrijednost određene arome, dobro je napraviti sljedeću usporedbu: 30 procvjetalih ruža daje jednu jedinu kap eteričnog ulja ruže, a 8 miliona ruža daje jednu litru visokocijenjenog ulja ruže.

Čovjek jedva i da može zamisliti na jednom mjestu količinu od 8 miliona ruža, pa to bi bilo pravo brdo ruža, visoko gotovo kao deseterokatnica ili dugački niz željezničkih vagona do vrha napunjeni ružama i poredani u jednu kompoziciju.

Nakon destilacije dobiveno ulje pokazuje omamljiv miris ili odiše svježinom, djeluje nježno ili od njega osjećamo nekakvu težinu, a sve to zavisi od same vrste ruže od koje se eterično ulje proizvodi. Miris ulja ruže može djelovati ublažavajuće na naše unutarnje stanje, može nas umirivati ili uzbuđivati, može na nas harmonično djelovati ili u nama pojačati osjećaj erotičnosti.

Spisi stari i nekoliko stotina godina svjedoče da su se nekad davno korijenje i kora biljaka, eterična ulja, sredstva za balzamiranje i drugi proizvodi koristili u obredne i religiozne svrhe ili su pak služili za opće poboljšavanje raspoloženja čovjeka.

Mnoštvo recepata nekad davno korištene za različite svrhe i ciljeve možemo naći u starim kulturama u Kini, Indiji, Japanu, Egiptu, Grčkoj, Starom Rimu i nekadašnjim prostorima mnogih današnjih europskih zemalja – stari recepti i stara iskustva predajom su se prenosila s generacije na generaciju.

Često je se korištenje i upravljanje vrijednim esencijama nalazilo u rukama svećenika, ali i ljudi koji su se bavili magijom ili određene osobe koje su se bavile prirodnim liječenjem poznavali su tajne i snagu mirisa. Mnogi stari recepti još i danas se koriste u suvremenoj proizvodnji i primjeni koju poznajemo pod imenom aromatska terapija.

Ovaj izraz vuče svoje porijeklo s početka 20-tog stoljeća i to od francuskog znanstvenika i doktora Rene-Mauricea Gattefossea. Jednog dana doktor Gettafosse uslijed iznenadne eksplozije zadobio je snažne opekline i ozlijeđenu ruku potopio je u ulje lavande. Bolovi su u vrlo kratkom vremenu oslabili a rane su nakon toga iznenađujuće brzo zacijelile. To je na njemu ostavilo tako snažan dojam da je i sam počeo dublje istraživati osobine eteričnih ulja i njihov učinak na čovjeka.

Znanstvena su istraživanja pokazala da, na primjer kod čovjeka utonulog u san ugodan miris pobuđuje lijepe i mirne snove a da miris ružmarina pozitivno djeluje na protok krvi u tijelu.

A sam miris u naše tijelo ne dospijeva samo preko nosa nego i preko kože i pluća. No intenzitet i vrsta i jačina učinka usko su povezani sa kvalitetom ulja: samo se 100% čisto eterično ulje dobiva iz prirodnih resursa. Takozvano umjetno ulje proizvodi se u laboratorijima i to prema uzoru na prirodno eterično ulje.

Oznaka ''sintetički proizvod'' ipak se primarno koristi za one aromatske proizvode kojima se ne može pronaći uzor u prirodi nego su isključivo rezultat laboratorijskog istraživanja. U postupku aromatske terapije primjenjuju se isključivo čista eterična ulja koja se često sastoje od više tisuća sastojaka. Umjetne tvari za razliku od prirodnih sastoje se samo od nekoliko sastojaka koji nastoje oponašati miris prirodnih proizvoda.

Miris koji proizvode eterična ulja mogu nadražiti ljudsku psihu i potaknuti u čovjeku određena sjećanja, mogu potaknuti osjećaj ugode ili nelagode. Aromatska terapija u užem smislu označava određeno pozitivno djelovanje na ljudsko tijelo ali takav pozitivan učinak na čovjeka možemo očekivati samo od prirodnih eteričnih ulja.

U privatnim kućanstvima mirisne tvari koriste se već vrlo dugo i ne predstavljaju ništa novi niti neobično iako se ka takve rijetko spominju u kontekstu aromatske terapije.

Eterične mirisne preparate protiv prehlade i mirisne lampe poznaju već svi i može ih se svugdje naći, no i ulja za masažu i vrele smjese ulja i vode sve su omiljeniji kad je riječ o inhaliranju. Danas je wellness ponudu gotovo nemoguće zamisliti bez određenih aromatičnih mirisa.

Pozitivan učinak ugodnih mirisa na ljudsku psihu pripada u standardan program ovakve ponude: prostorija ispunjena ugodnim mirisima, aromatizirana ulja za masažu i različiti preparati koji se koriste u saunama postali su vrlo uobičajenima. Danas se mirisi dakle sasvim ciljano koriste u sastavu mnogih wellness programa.

Materijali