Ulaz za korisnike

Art staklo

|
Art staklo
 
Art staklo
Čaroban svijet stakla

Art stakla su od pamtivijeka privlačila pozornost svojom neobičnom ljepotom. Danas umjetničko staklo ima dekorativnu, ali i funkcionalnu ulogu u graditeljstvu i opremi interijera

Današnji izgled stakala za prozore daleko je od onog koje je staklo imalo do prije samo stotinjak godina. U prošlosti je staklo zbog svoje nesavršenosti i nepravilnosti doživljavano kao ukras i nešto posebno. Bio je to proizvod koji je toliko potreban i toliko nesavršen da gotovo možemo reći da ima vlastitu dušu. Kao medij, puhano staklo bilo je sve samo ne prozirno. Ne postoje dva potpuno ista komada stakla, gotovo da je riječ o nepreglednom nizu unikata. Svaki je komad bio priča za sebe i ma koliko se nekadašnji majstori staklopuhači trudili izraditi iste komade, oni su u prošlosti ipak bili tek ručno rađeni stakleni predmeti ili plohe unikatne teksture.

Staklene proizvode vrhunske umjetničke i zanatske vrijednosti, kao i predmete za široku potrošnju danas je moguće proizvesti i nabaviti i preko asortimana hrvatskih poduzeća koje se u sve većem obimu okušavaju u ovom specifičnom obliku staklarskog zanata. Naime, nesmiljena utrka na tržištu natjerala je neke tvrtke da se dodatno osposobe za one vrste ostakljenja koja se traže na zahtjevnijim objektima, a koja su povezana s tradicionalnim načinima izrade. Više nije dovoljno imati suvremen izo pogon i proizvoditi klasično izolacijsko staklo za potrebe novogradnje, sve se više traži nadogradnja postojećeg asortimana u svim smjerovima, pa i u onom koji ide ka prošlosti i tradiciji. Dakako, ta nadogradnja danas ide uglavnom ka laminiranom i kaljenom staklu kao sigurnosnom ostakljenju, ali i u dekorativnom smjeru pojavljuje se i tzv. art staklo koje je dio upravo ove priče.

Izvor: PRO Gradnja

Materijali