Ulaz za korisnike

Aspekti rasvjete koje ne smijemo zanemariti

|
Aspekti rasvjete koje ne smijemo zanemariti
 
Aspekti rasvjete koje ne smijemo zanemariti
Aspekti koje ne smijemo zanemariti kod uređenja stana predstavlja svjetlo. Jer pomoću svjetla mogu se ne samo prostori nego i kućanski namještaj optimalno oblikovati. Planirano i kreativno uređenje doma isplativo je želimo li "stanovati" skupa s našim namještajem.

 Oblikovanje pomocu svjetla

Plansko postavljanje svjetlosnih lampi i oblikovanje unutarnjeg prostora slično je uređenju rasvjete u vrtu. Svatko od nas ima određene individualne predodžbe, no jedna je stvar ovdje zajednička: krajnji bi rezultat trebao zadiviti promatrača i stvoriti u njegovom pogledu osjećaj harmonije.

Jedni više vole klasičan izraz dok drugi više vole napetost i uzbuđenje. Krajnji rezultat treba biti ekstravagantan, odvažan i nesvakidašnji. Idejna rješenja možemo potražiti i u području arhitekture.

Najprije teba promatrati i točno vidjeti gdje su područja i gdje postoje mogućnosti oblikovanja prostora svjetlosnim efektima. Isto tako treba jasno definirati mjesta za čitanje, odmor, opuštanje, mjesto za druženje s prijateljima.

Treba vidjeti gdje se može nešto posebno istaknuti? Možda nekakva slika ili dio stropa ili zida na koji želimo da promatrač obrati pozornost. Tko često čita ... ... trebao bi u čitanju moći i uživati bez da zbog toga umara oči: zahvaljujući odgovarajućoj i umjerenoj svjetlosti. Svjetlo ne smije biti niti prejako niti preslabo.

Glavne pretpostavke za ugodno čitanje su postojanje primjerenog izvora svjetla, odnosno vertikalne i horizontalne jačine svjetlosti kao i izbjegavanje zaslijepljenosti očiju.

Što je jači izvor svjetlosti to su stvorene bolje pretpostavke za ugodno čitanje. Treba reći da za ugodno čitanje i boravak u nekom prostoru nije presudan broj svjetlosnih izvora nego njihovo optimalno korištenje.

Što je još potrebno uzeti u obzir: s godinama slabi vid a time sposobnost čitanja. Jedan 60-ogodišnjak treba 50% jači izvor svjetlosti nego neka puno mlađa osoba.

Svjetlo u kuhinji

Kuhinja predstavlja mjesto najčešćih obiteljskih i prijateljskih susreta. Načini i stilovi uređenja kuhinja vrlo su različiti, svjetlo je pak preduvjet kako bi smo prostor u cjelovitosti iskoristili.

Proizvođači električne rasvjete i lampi u svojoj ponudi imaju za svakog ponešto - od niskonaponskih, halogenih, ugradbenih lampi do različitih ekonomičnih svjetiljki ili snažnih svjetiljki kod kojih je moguća dodatna regulacija jačine.

Svjetlo na poslu

Suvremena tehnička rješenja i proizvodi sve češće oblikuju naš stambeni prostor. Kompjutor je u međuvremenu stekao izvanredno značenje i status i u stanju je ugodni i mirni kutak za stanovanje pretvoriti u pravi mali ured.

Kad u ovom slučaju govorimo o ispravnom osvjetljenju, onda je u obzir potrebno uzeti pravila i odredbe koje se tiču neposrednog rada i provođenja vremena za monitorm računala.

U pravilu vrijedi sljedeće: potrebno je izbjegavati snažne svjetlosne kontraste na monitoru; u svakom je slučaju bolje koristiti jedan zajednički izvor svjetla; za dešnjake preporuča se postavljanje izvora svjetla s lijeve stane a za ljevake s desne strane.

Rasvjeta

Materijali