Ulaz za korisnike

Austrograd se povlači iz Fenixvea

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Rijeka - Direktor Austrograda Slavko Pilepić potvrdio je prodaju dijela projekta Fenixve austrijskom poduzetniku čije se ime zasad drži u tajnosti. Projektom je predviđena izgradnja stambeno-poslovne građevine iznad garaže koja, kako tvrdi Pilepić, ostaje Austrogradova. No, navodno ne zadugo, jer je većinski vlasnik Karl Preimes, nezadovoljan Pilepićem, već pripremio odstupnicu

Zbog financijskih problema, ali i zbog sukoba direktora Austrograda Slavka Pilepića s Gradom Rijekom i Rijeka prometom oko parkirališta na Delti, 80-postotni vlasnik Austrograda, austrijski poduzetnik Karl Preimes, odlučio je zaključiti višemjesečne pregovore oko prodaje dijela projekta Fenixvea u riječkom Starom gradu. Još se samo čeka da Pilepić priloži određenu dokumentaciju Austrograda i novi će vlasnik stupiti u posjed nekretnine u Fenixveu koja obuhvaća oko pet tisuća četvornih metara na kojem je predviđena stambeno-poslovna gradnja. »Točno je kako prodajemo dio Fenixvea, odnosno pet tisuća četvornih metara, kako bi se riješili balasta dijela cijelog projekta, te kako bi se više mogli orijentirati na dva veća i značajnija projekta koja ćemo voditi izvan Rijeke. Zbog nekih drugih ambicioznih planova koje radim za Karla Preimesa nečega se moramo odreći, odlučili smo se kako je to dio Fenixvea, a pritom je važno napomenuti da je Austrograd limitiran i kapitalom i ljudski, te nam prodaja upravo zato odgovara«, izjavio je jučer Pilepić za naš list.

Partnerstvo s Gradom

Austrograd preko njega pokušava pokrenuti neke projekte na zapadnoj obali Istre, te u Dalmaciji, ali je zasad sve obavijeno velom tajni. Kako saznajemo, a tu nam je informaciju potvrdio i sam Pilepić, pravo gradnje stambeno-poslovnog objekta u okviru Fenixvea kupuje tvrtka u vlasništvu jednog austrijskog poduzetnika, koja je, kao i Austrograd, partner Hypo Alpe Adria banke. Saznajemo, međutim, kako je austrijski poduzetnik zainteresiran za kupnju i realizaciju cijelog projekta, uključujući i garažu, ali tu informaciju Pilepić kategorički demantira, tvrdeći kako »garaža ostaje Austrogradova«. No bez obzira na Pilepićevo vjerovanje da će garaža ostati Austrogradova, prema našim informacijama, Karl Preimes, posebno zato što Austrograd u javnosti ima loš imidž koji je posljedica Pilepićevih stalnih sukoba i kontroverzi, sve ozbiljnije razmišlja prodati austrijskom partneru i taj dio projekta. Tako bi se moglo dogoditi da austrijski poduzetnik, kao novi vlasnik većeg dijela projekta Fenixve, gradi stambeno-poslovni objekt i završi gradnju garaže, ili je samo otkupi i preuzme.

S obzirom na Pilepićeve prošlotjedne javne sukobe s Gradom, gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i Rijeka prometom oko parkirališta Delta, vlasnetnik Austrograda Karl Preimes, izuzetno nezadovoljan njegovim ponašanjem, prije nekoliko dana gotovo ga je smijenio s mjesta diektora. Preimes je, naime, prošlog tjedna u Klagenfurtu Pilepića oštro ukorio jer kompromitira njegove projekte nepotrebnim zaoštravanjem odnosa s Gradom, s kojim vlasnik Austrograda, gradeći infrastrukturne projekte, želi zadržati partnerski, a ne stvarati konkurentski ili pak neprijateljski odnos.

Uloga Hypo banke

Iako je Pilepić prelio čašu strpljenja Karla Preimesa, vlasnik Austrograda ipak ga je odlučio do daljnjega zadržati u tvrtki ne dajući mu priliku da se sada povlači. No zato je odnedavno umjesto Pilepića sam preuzeo veći dio operativnog vođenja drugog Austrogradovog projekta – Zagrada. Upućeni kažu kako postoji mogućnost da austrijska firma koja je kupila pravo gradnje stambeno-poslovnog objekta na Fenixveu, otkupi i garažu, na što je Preimes sve spremniji pristati kako bi povratio korektne poslovne odnose s Gradom Rijekom. Na taj način razbio bi se Pilepićev monopol na garažno-parkirališni prostor u Rijeci i preko konkurencije u Fenixveu, u kojem je, ironično, on izgradio garažu, regulira cijena parkirnog sata. Osim toga, Karl Preimes je u Austriji u prilično velikim financijskim problemima i kao fizička osoba, ali i njegova tvrtka »Preimes«. Stoga navodno u Hypo Alpe Adria banci, koja kredititira izgradnju i Zagrada i Fenixvea, sve ozbiljnije razmišljaju da u Rijeci Austrograd, odnosno Pilepića i Preimesa, zamijene nekim drugim, svakako ozbiljnijim, austrijskim partnerima. Jedan od njih mogao bi biti kupac Fenixvea čije se ime zasad taji od javnosti. Piše Robert FRANK Izvor: Novi list www.novilist.hr

Materijali