Ulaz za korisnike

Balkon

|
Balkon
 
Balkon
Balkon

Balkon je konstrukcijski povezan sa katnim stropovima. Prilikom modernizacije stambenih objekata, ali i na novogradnjama se koriste slobodno stojeće balkonske konstrukcije, koje su formirane na pojedinačnim temeljima te preko svojih točaka sidrenja ne zahtjevaju zahvate u postojeću supstancu objekta. Prednost leži u izbjegavanju toplinskih mostova. Osim mogućnosti naknadne izgradnje, ti slobodno stojeći balkoni se zajedno s gotovim balkonima koriste i kao zamjena za balkone kojima je neophodna sanacija.

Balkon ili lođa moraju imati dubinu od najmanje 1,60 m, jer inače nije moguće postavljanje namještaja. Za balkonski namještaj je potrebno planirati mjesto za odlaganje . Balkonska vrata moraju imati širinu od najmanje 90 cm. Balkonska vrata imaju bravu koja se zaključava sa sigurnosnom polugom kao zaštitom od moguće provale.

Tlo balkona ima brtvenu zaštitu od prodora vode te uvijek mali nagib za odvodnju preko krovnih žlijebova, žlijebova za kišnicu.

Odgovarajuće podne obloge su: keramičke pločice, ploče od klinkera, prirodni kamen postojan na mraz, oblozi od plastike postojani na atmosferilije, habanje i UV-zračenje ili tepih-obloge. Uz električno podno grijanje balkon se može koristiti i u hladnijim danima

Materijali