Ulaz za korisnike

Balkonsko cvijeće u proljeće

|
Balkonsko cvijeće u proljeće
 
Balkonsko cvijeće u proljeće
S početkom proljeća počinje sezona cvijeća. Vrtovi i balkoni ukrašavaju se mirisnim, raznobojnim cvijećem. Već od kraja ožujka može se zasaditi prvo cvijeće. Svakako treba pri tome voditi računa o odabiru adekvatnih vrsta. Kako e u rano proljeće još može računati s pojavom jutarnjeg mraza u obzir dolaze samo određene vrste cvijeća.

Za kutije za cvijeće i tegle pogodne su u proljeće lukovice. Ukoliko ih zasadite već u jesen možete u posljednjim tjednima zime već računati s prvim cvjetanjem. Vrlo robusne i postojane na hladnoću su šafrani. Ta bi ovo cvijeće uspješno proklijalo i doseglo svoju punu ljepotu boja na lukovice mora direktno djelovati hladnoća. Samo kod jakog mraza biljku treba prekriti ili je sklonite u hladni podrum.

S prvim toplim zrakama sunca bujaju tipično proljetno cvijeće u koje se ubrajaju tulipani, narcisi i hijacinte/zumbuli. I oni se moraju zasaditi prije pojave prvog mraza . Također treba voditi računa o dobroj odvodnji da lukovice ne bi istrunule. Uz dobre eksterne uvjete i njegu cvijeću je dovoljna obična zemlja- supstrat za cvijeće. Naravno povremeno je preporučljiva uporaba gnojiva.

Tko ne želi saditi lukovice može nakon prestanka razdoblja mraza jednostavno kupiti balkonsko cvijeće te ih staviti direktno u kutije i tegle za cvijeće. Ne postoje granice za individualni izbor boja; odabir cvijeće ne smije biti samo prema boji i izgledu , jer ne uspije svako cvijeće na svakoj lokaciji. Postoje vrste cvijeće koje uspijevaju sami samo na osunčanom balkonu ili balkonu koji je napola u sjeni. Tu se primjerice ubrajaju petunije, geranije i oleandri. Za balkone u sjeni pogodne su begonije , fuksije i primule.

Ne samo ispravno sađenje već i ispravna njega doprinose da balkonsko cvijeće tijekom cijele godine osigurava veselu, cvjetnu optiku balkona. Balkonsko cvijeće osjetljivo je na na jaku kišu i vjetar te se zato mora zaštiti od ekstremnih vremenskih prilika. Prilikom sadnje dobro je odmah odabrati adekvatne posude. One ne smiju biti premale, moraju raspolagati mogućnošću odvodnje kako se unutra ne bi akumulirala voda. Kako je u proljeće općenito vlažnije nego ljeti proljetne cvjetnice ne smiju se ni puno zaljevati. Dodavanje gnojiva u zemlju osigurava cvijeće mjesecima ima dovoljnu opskrbu najvažnijim hranjivim tvarima.

Materijali