Ulaz za korisnike

Balkonsko cvijeće zimi

|
Balkonsko cvijeće zimi
 
Balkonsko cvijeće zimi
Većina balkonskih lonaca i posuda zimi je prazna. Ipak i u hladnom razdoblju godine postoji mogućnost oblikovanja balkona u veselim tonovima. Neke vrste cvijeća su čak otporne na mraz te se ne moraju unositi u kuću niti na minus temperaturama
Bilo da se radi o penjačicama, grmovima ili cvjetnicama- zimi se balkonsko bilje ne smije saditi u malim loncima za cvijeće, kako bi se spriječilo zamrzavanje zemlje i korijenja. Biljke postojane na mraz rastu veoma sporo te se mogu saditi gusto jedna do druge. Ukoliko je mraz prejak biljke ipak treba zaštiti od hladnoće ili pokrivanjem zaštitnim folijama ili platnenim zrakopropusnim vrećama. Kako se voda ne bi zadržavala u teglama i mrznula se mora se omogućiti drenaža. Te mjere omogućuju prezimljavanje zimzelena i cvjetajućeg bilja na balkonu.

Robusni i otporni na zimu su zimzelene vrste drveća, tu se ubrajaju smreka, čempres i borovica. Zimzeleno drveće ima prednost što raste dugo, lagano je za održavanje te se ubraja u dugovječno zimzeleno raslinje. U vrijeme adventa i božića dolaze naročito do izražaja kada se kite i dekoriraju sitnim žaruljama. Ostale zelene zimske biljke su i bršljan, različite vrste trava i skrivenosjemenice-primulacee.

Osim ovih zelenih biljki postoje i cvjetnice postojane na mraz, koje u zimskom razdoblju privlače poglede svojim izgledom na balkonima. Omiljeni su grmovi mirte sa svojim crvenim bobicama . I zimzeleni grmovi iz roda erika također imaju šarene bobice i jesenje zlatno lišće. U najpoznatije zimske cvjetnice ubraja se i sniježni vrijesak koji cvate u najrazličitijim tonovima boja upravo u zimskim mjesecima. Nema šerenog cvijeća, ali zato raskošno obojenui krošnju nosi neka vrsta grmolikog vretena. Ova vrsta cvijeća često se sadi na grobljima, a posađena na balkonima u dugačkim kutijama za cvijeće osigurava dekorativnu sliku u tmurnim danima.

Na kraju zime počinju cvjetati prve lukovice. Visibabe, šafrani i jaglaci signaliziraju kraj hladne zime. Ako se lukovice zasade u zemlju u jesen iskrijat će od kraja veljače te će balkonu dati prvu proljetnu dekoraciju.

Materijali