Ulaz za korisnike

Banka kao igraonica za odrasle

|
Banka kao igraonica za odrasle
 
Banka kao igraonica za odrasle
U pomalo usporenom, rezidencijalnom dijelu Tokija, francuska arhitektica Emmanuelle Moureaux je dovršila projekt vrijedan male bankovne revolucije.

Riječ je o poslovnici jedne od najvećih japanskih banki Sugamo Shinkin Bank. Banka je zamišljena kao prozračna i razigrana konstrukcija, kako bi što više negirala pomalo zastrašujuću korporativnu atmosferu konvencionalnih financijskih ustanova. Arhitektica je potpuno izbjegavala agresivnu signalizaciju, tako da zgrada identitet dobiva isključivo preko živih boja koje uokviruju ritmično postavljene prozore. Umjesto betona, Moureaux se odlučila za bijelu aluminijsku fasadu, a ulaze u zgradu označava dekoracija u obliku stiliziranog drveća. Iza fasade se nalazi prostor namijenjen za opuštanje i sastanke sa klijentima, pomalo dječje uređen sa stolcima u četrnaest različitih boja, motivom lišća po zidovima i staklenim atrijima.

Sama arhitektica ovako objašnjava svoj projekt: „Ne volim napetost i nervozu banki, tako da sam odlučila projektirati prostor u gradu, unutar kojeg bi se ljudi mogli opustiti i osjetiti prirodu. Kako bi se takav odnos dodatno naglasio i prožeo sa prirodom, banku okružuje sedam dvorišta ispunjenih drvećem.“

O arhitektici i njezinim projektima više možete vidjeti ovdje

 

 

 

Petra Tomljanović

pogledaj.to

 

Materijali