Ulaz za korisnike

Baranjci u 2007. očekuju više novca od Županije i države

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

BELI MANASTIR - Nastavak obnove komunalne infrastrukture, tu i tamo pokoja dvorana, vodoopskrbna mreža i plinofikacija dijela Baranje, osnovni su ovogodišnji prioriteti baranjskih jedinica lokane samouprave.

Sve spomenuto, na žalost ili na sreću, u većini će slučajeva svjetlo dana ugledati zahvaljujući županijskom ili državnom proračunu, čiji će se dijelovi "slijevati" u Baranju. No, budući da, kako županijski, tako i državni proračun, između ostalih, pune i zaposleni Baranjci, novac usmjeren prema kraju između Dunava, Drave i Republike Mađarske ne bi trebao biti toliko neočekivan. Dakako da određenu ulogu u svemu (čitaj: u količini sredstava) imaju i političke konotacije, točnije vladajuće strukture u baranjskim općinama i jedinom baranjskom gradu, kao i sposobnosti lobiranja u metropoli… A što je, glede investicijskih pothvata, obilježilo proteklu i što bi trebalo obilježiti godinu u koju smo prekjučer ušli, zapitali smo nekolicinu baranjskih čelnika. Tijekom cijele protekle godine od belomanastirskih gradskih otaca mogle su se čuti priče kako je plinofikacija za Baranju vrlo važan događaj (Beli Manastir gotovo je plinoficiran), a osvrćući se na isključivo gradsku problematiku, isticali su daljnju obnovu gradskih ulica, početak gradnje nastavno-sportske dvorane, te nastavak gradnje kanalizacije i komunalnog opremanja poslovne zone, o kojoj u nekoliko idućih godina u znatnoj mjeri ovisi eventualno smanjenje broja nezaposlenih Belomanastiraca.

Planove je donekle uzdrmao sukob dvaju suinvestitora u poslovnu zonu (Borisa Mikšića i obitelji Buljubašić), posebice najnovija Buljubašićeva najava tužbe protiv Mikšića zbog njegovih, navodno, klevetničkih izjava, koje su uslijedile nakon njihovog zajedničkog susreta u uredu belomanastirskog gradonačelnika, dr. Davorina Bubalovića. No, investitora na području poslovne zone ima još, pa valja očekivati da će bar dio ostalih tijekom godine početi proizvodnju i otvoriti pokoje radno mjesto. Nadalje, Belomanastirce očekuje početak obnove središnjeg gradskog trga, te gradnja obilaznice oko grada, a ministar-investitor, Božidar Kalmeta, najavio je odigravanje nogometne utakmice u povodu otvaranja dvorane. Načelnik Općine Kneževi Vinogradi, mr. Deneš Šoja, pak, poručuje kako će proteklu godinu pamtiti po otvaranju tamošnje dvorane, dijela prometnice između Karanca i Kamenca, razvrstavanju "tenkovske ceste" i gradnji vodovoda u Kotlini, dok će ove godine voda stići u Zmajevac, a gotova će biti i dokumentacija za prometnicu između Kotline i Podolja, čime će biti "presječeno" Baranjsko brdo. Nakon završetka vodoopskrbnog sustava, čija je gradnja trajala tri godine, a u što je utrošeno 15 milijuna kuna, proteklu će godinu pamtiti čeminački općinski načelnik, Damir Rešetar, a u novoj će godini prioritet biti poslovna zona, za koju su Čeminčani ishodili građevnu dozvolu, a u čije će opremanje biti uloženo približno devet milijuna kuna. Obnova komunalne infrastrukture i izrada projektne dokumentacije obilježila je proteklu godinu u Općini Darda, čiji načelnik, Anto Vukoje, u tekućoj godini vidi intenzivne radove na gradnji poslovne zone, završetak radova na spojnoj cesti od Darde prema osječkoj zapadnoj obilaznici te sanaciju odlagališta otpada za što su, nakon nominacije projekta, "zeleno svjetlo" dobili od nadležnog državnog Fonda. Između ostalog, nastavak obnove komunalne infrastrukture, intenziviranje radova na poslovnim zonama i slično, u tekućoj godini, nekog više, nekog manje, očekuje i općine Bilje, Draž, Jagodnjak, Petlovac i Popovac, a budući da je riječ o izbornoj godini, po Baranji možemo očekivati "procesije" više ili niže rangiranih političara, političke skupove i obećanja, počevši od onih realnih i izvodljivih, pa sve do onih - obećanje ludom radovanje… Autor: I.GETTO Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

Materijali