Ulaz za korisnike

Bazeni i njihova gradnja

|
Bazeni i njihova gradnja
 
Bazeni i njihova gradnja
Bazen se može instalirati u vrtu, po mogućnosti na južnoj strani, bez sjene, sa zaštitom od pogleda i na položaju zaštićenom od vjetra.Također voditi računa io tome da u blizini nema velikih krošnji stabala.

Bazen se treba uklopiti u položaj vrta, te se može sastojati iz dijela za plivanje i ozelenjenog dijela za odmor , po mogućnosti jednake veličine. Ako je realizacija bazena predviđena tek u kasnijoj fazi ima smisla na vrijeme uzeti u obzir sve priključke .

Brižljivo planiranje i izvedba su iznimno važni, jer su naročito kod otvorenog bazena različiti materijali izloženi ekstremnim naprezanjima zbog utjecaja atmosferilija i temperaturnih oscilacija.

Zasebna hala s bazenom, povoljno pozicionirana u odnosu na kuću odnosno povezana natkrivenim hodnikom može se koristiti cijelu gosinu za razliku od otvorenog tipa bazena. Osim vodene površine treba prefvidjeti dovoljno zona za sjedenje, ležanje i opuštanje.

Tehnički uređaji mogu , ukoliko je položaj povoljan u odnosu na kuću, biti smješetni zajedno s WC-om, tušem, saunom u podrum kuće.

Tehnika bazena za plivanje

Savjetujte se sa stručnjakom oko izmjene vode, prelijevanju, grijanju i tehnološkoj pripremi vode.Voda u bazenu za plivanje se ne može kao kod prirodnih voda pročišćavati sama.

Voda se onečišćuje tvarima koje se otapaju u vodi(vapno, ugljična kiselina, željezo i mangan), gostima pri kupanju ( kosa, tekstilna vlakna), okolišem ( lišće, prašina), mikroorganizmima( bakterije, alge, gljivice).

Pročišćavanjem vode se lebdeće( suspendirane ) tvari i zamućenje vode uklanjaju, a površina vode, dno bazena i voda u bazenu održavaju higijenskim.

Učinkovit uređaj za cirkuliranje i filtriranje osiguravaju mehaničko pročišćavanje vode. Već prema veličini i učestalosti uporabe potrebna je sterilizacija vode ozonom ili klorom. Kod zamućenja se dodaje koagulacijsko sredstvo koje veže lebdeće tvari i spušta ih na dno bazena, odakle se čiste specijalnim uređajima.

Površina vode se čisti preko preljevnih kanalica, koje ujedno odvode zapljuskujuću vodu tes e prilagođava oscilirajućem nivou vode. Protustrujni uređaj povećava uporabnu vrijednost, posebno kod malih bazena. Jačina i smjer mlaza vode može se stupnjevito regulirati.

Dopunjavanje bazena vodom vrši se automatskom regulacijom razine vode prekočvrstog priključka ili crijeva. Za pražnjenje je potreban ispust s priključkom na kanalizaciju ili crpku.

Grijanje bazena omogućuje uporabu tijekom cijele godine. Moguć je i priključak na kućni kotao za grijanje ukoliko postoji grijanje i u mjesecima kada inače nema grijanja (travanj do listopada).

Grijanje hale s bazenom

(najbolje podno grijanje) odzračivanje, akustika i zvučna izolacija, toplinska izolacija i zaštita od stvaranja vodene pare kao i adekvatno osvjetljenje zahtjevajo stručno planiranje i usku suradnju između poduzeća za izgradnju bazena i tehničara.

Zatvoreni bazeni koji se koriste cijelu godinu mogu se graditi na konvencionalan način kao gotove hale ( kružne hale) ili kao podzemne hale (ispod trave osvjetljene svjetlosnim kupolama). Blokade prolaza pare na unutarnjoj strani zidova i stropova kao i termoizolacijski građevinski elementi su neophodni kod svakog načina gradnje.

Mehanički uređaj za odzračivanje brine se za ugodnu klimu prostora i sprečava formiranje vodene pare na zidovima, stropovima i prozorima. Uređaj za odzračivanje može istovremeno preuzeti i funkciju grijanja prostora. Svakako voditi računa o korektnom rasporedu odušnih i dovodnih otvora. Svakako potražite savjet stručnjaka za klimatizaciju.

Veliki troškovi energije za bazen mogu se smanjiti rekuperacijom topline u području odzračivanja i smanjenjem hlapljenja vode pokrivanjem bazena. Bazen u kući morao bi biti dostupan iz spavaće sobe i hodnika te po mogućnosti istovremeno imati vezu s vrtom odnosno terasom.

Bazen bi trebao imati dimenzije najmanje 2,50x5,00 m ili još bolje 4,00 m x8,00 m. Oblik i veličinu odredite tako da je uvijek garantiran dobar dotok vode. Dubina vode za plivače iznosi 1,40 m, za djecu 0,75 m. Za male bazene se preporuča ugradnja uređaja za protustrujno plivanje.

Dodatnu opremu predstavlja tuš, bazen za pranje nogu te podvodni reflektori. Uronjivi uređaji ili kabeli za grijanje postavljeni u zidove bazena sprečavaju zamrzavanje u zimskom razdoblju i štede na troškovima ispuštanja vode. Za osiguranje bazena i sprečavanje toplinskih gubitaka služe pokrivne ploče.

Materijali