Ulaz za korisnike

Bešlić: Osječani će međusobno moći telefonirati za nula kuna!

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Osijek - Na predstavljanju sustava videonadzora Trga Ante Starčevića, zamjenik gradonačelnika mr. Ivan Bešlić, najavio je još jednu tehnološku novotariju s kojom bi Osijek od iduće godine mogao postati prvi "umreženi" grad u Hrvatskoj, a unutar kojeg bi bilo moguće posve besplatno telefoniranje.

- U pripremi imamo program koji predviđa da se lokalna kabelska mreža, kakvu imamo u Gradskom poglavarstvu, postavi na razini cijelog grada. Pojednostavljeno, optički kabeli koji su sada provučeni do 40 posto kućanstava u gradu, mogli bi s jednim jednostavnim uređajem biti korišteni za lokalnu telefonsku vezu. Dakle, telefon bi građanima u međusobnoj vezi na razini Osijeka bio besplatan, najavio je Bešlić. Nacionalni koncesionar DCM (Digital City Media) želio bi proširiti na čitav grad kabelsku mrežu koja ima gotovo neograničen kapacitet, a za sada je u Osijeku vrlo malo iskorištena, uglavnom za kabelsku televiziju. - Na postojeći sustav nadogradio bi se uređaj na kojeg bi bio priključen telefon. Svi koji imaju odgovarajuće telefone mogli bi unutar Osijeka međusobno razgovarati bez vremenskog ograničenja za nula kuna, a DCM-u bi plaćali samo 50-ak kuna pretplate. Takvu smo telefoniju nedavno uveli u Gradskom poglavarstvu i već smo u prvom mjesecu imali znatno niže troškove, pojasnio je Bešlić. Usto, korisnici bi dobili i jedan besplatni kabelski kanal na kojemu bi Grad svakodnevno emitirao informacije sa svojih web-stranica. Na gradskom infokanalu bile bi emitirane sjednice Poglavarstva i Gradskog vijeća.

Time bi Osijek, prema Bešlićevim riječima, postao prvi na takav način "umreženi" grad u Hrvatskoj, a možda i u Europi. - Idućeg tjedna obavit ćemo razgovore s predstavnicima DCM-a. Oni su koncesionari mreže, no i Grad mora ostvariti neku korist od te koncesije. Nije riječ samo o novčanim koristima, nego da i građani dobiju nešto novo i pogodno, zaključio je zamjenik gradonačelnika. Ukoliko pregovori s DCM-om urode plodom, Osijek bi dogodine mogao biti umrežen na ovaj način. (Autor: M.FILIPOVIĆ) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Interijeri

Materijali