Ulaz za korisnike

Bespravni graditelji prijete prosvjedima i blokadom prometnica

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ROGOZNICA - Odbor za zastupanje bespravnih graditelja traži sastanak sa županom do 15. ovog mjeseca, ravnateljem Zavoda za urbanizam u Šibeniku, saborskim zastupnicima i predstavnicima građevne inspekcije kako bi se sanirala bespravna gradnja na rogozničkom području. U protivnom, zaprijetili su masovnim prosvjedima i blokadom prometnica

Izostavljanje u Županijskom prostornom planu više od tisuću objekata izvan građevnog područja i najava njihova uklanjanja iz prostora iskače iz okvira zakonske regulative i prerasta u prvorazredni politički, humanitarni, socijalni i gospodarski problem — stoji, među ostalim, u dopisu šibensko-kninskom županu Duji Stančiću koji mu je nakon neuspjelog satanka s čelnicima općine Rogoznica uputio Odbor protiv rušenja. Traže da im župan organizira sastanak najkasnije do 15. ovog mjeseca, i to s Damirom Lučevim, ravnateljem Zavoda za urbanizam u Šibeniku, saborskim zastupnicima i predstavnicima građevne inspekcije kako bi se izmjenama i dopunama Županijskog prostornog plana sanirala bespravna gradnja na rogozničkom području. U protivnom zaprijetili su masovnim prosvjedima i blokadom prometnica.

Nakon nedavnih prosvjeda, bespravni graditelji imenovanjem Odbora za zastupanje svojih aktivnosti sveli su u formalne okvire. Prva aktivnost bio im je oficijelni susret s načelnikm Nikicom Golešom i donačelnikom Antom Bogavčićem. Iako su očekivali da će općinski čelnici u neku ruku biti njihovi legalni zastupnici i pružiti im svu potrebitu logistiku, to se ipak nije dogodilo. — Općina može djelovati samo u zakonskim okvirima. Općinsko vijeće i sve političke stranke očitovali su se o donošenju isključivo sanacijskog prostornog plana, i to je naša potpora vama. Imamo isti cilj, ali drukčiji put. Kao legalisti, protiv smo besprave gradnje, ali i selektivnog rušenja — kazao je donačelnik Ante Bogavčić.

Prošle godine nismo dobivali rješenja o rušenju, međutim ove godine zaprimljeno je petnaestak novih zaključaka o izvršenju (konačni dokument da se neki objekt može srušiti), a u petak, kako doznajemo, građevna inspekcija "češljala" je predio Zatoglava — odgovorio je načelnik Nikica Goleš na izravno pitanje predsjednika Odbora Nikole Živkovića koliko će se srušiti kuća i kada. Na jučerašnjem skupu iznesene su prestrašne brojke o razmjerima koje je na rogozničkom području poprimila nelegalna gradnja — 480 kuća izgrađeno je na Uredbom Vlade RH zaštićenom obalnom pojasu — ali sve one silne nepravilnosti koje su državne institucije i službe za nadzor gradnje, kazano je na skupu, naprosto poticale. Već je stara priča o priključivanju takvih objekata na infrastrukturu, plaćenju poreza na građevno zemljište, izdavanju obrtnica i dozvola za bavljenje turizmom, međutim svatko ima novih činjenica o kojima sada prosvjednici progovaraju javno i bez ustezanja.

Kako je moguće, pitaju se, da su se izdavale i dalje se izdaju protuzakonite građevne dozvole na područjima gdje je svaka gradnja zabranjena; zašto inspekcija nikada nije izišla na teren nekih investitora koji su bespravno izgradili nekoliko objekata jedan do drugoga i napravili privatnu rivu; zašto sada građevna inspekcija stavlja pločicu sa zabranom gradnje na kuću koja se već više od dvadeset godina nalazi u prostoru i ne gradi se, a do nje niče bespravna novogradnja na koju građevni inspektor ne reagira, odnosno ne stavlja pločicu i žutu vrpcu.

Iako su pod stresom i u njih se uvukao strah, bespravni graditelji s rogozničkog područja najavljuju da neće odustati od zadanih ciljeva: ili srušiti sve bespravno izgrađene kuće na području rogozničke općine i čitave Hrvatske ili ne srušiti ni jednu. Postoje iznimke, kažu, i to ako se objekt nalazi na nekom važnom infrastrukturnom potezu, a tada se tom vlasniku mora dati odšteta u novcu koji će oni solidarno uplatiti na ime kazne za narušeni prostor. — Platit ćemo i građevnu dozvolu i komunalni doprinos, samo nećemo dati da nam srušite kuću — poručili su ministrici Marini Matulović-Dropulić na jučerašnjem skupu. Vedrana STOČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Fasadne obloge

Materijali