Ulaz za korisnike

Bespravno useljeno 158 gradskih stanova

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PULA - Grad Pula u svom stambenom fondu ima 482 stana, uz još 24 koji su u izgradnji na području Dolinke, a od tog ukupnog broja čak 30 posto ili 158 stanova bespravno je useljeno.

Kako saznajemo od pomoćnice pročelnika za prostorno uređenje Vesne Dukić, 267 stanova koriste stanari koji su imali pravni položaj nositelja stanarskog prava do stupanja na snagu Zakona o najmu stanova, u svojstvu zaštićenog najmoprimca, 48 stanova koriste najmoprimci sa slobodno ugovorenom najamninom prema Listi prvenstva za davanje stanova u najam, a devet je stanova u najmu za službene potrebe. Ostale stanove koriste stanari bez takozvanog valjanog pravnog osnova, točnije ilegalno su useljeni. Problem ipak nije od jučer, jer kako nam je pojasnila Dukić, velika većina korisnika stanova bez valjanog pravnog osnova u stanove je ušla 90-ih godina kada se zbog ratnih događanja i učestalih migracija nije sustavno provodila politika iseljavanja tih bespravno useljenih osoba. Oni su dakle ostali u tim provaljenim stanovima do danas i stoga se nerijetko od tih stanara može čuti kako su u njima gotovo 20 godina. To danas predstavlja problem kod njihovog iseljenja. - Tek je 1998. godine Gradsko poglavarstvo donijelo zaključak kojim će se stanovi u kojima se nalaze korisnici bez valjanog pravnog osnova prodavati po tržišnoj cijeni i putem javnog natječaja. Do sada je tako prodano 288 stanova, najvećim dijelom na obročnu otplatu. Ukoliko korisnik bez valjanog pravnog osnova ne pristupi javnom nadmetanju radi otkupa stana, Grad Pula traži deložaciju, točnije predaju u posjed stana slobodnog od osoba i stvari, kaže nadalje Dukić.

Međutim, tijekom jednog od zadnjih javnih nadmetanja, kojima smo i mi prisustvovali, grad je ipak obvezu takozvane deposedacije prebacio na potencijalne kupce, upravo poznavajući sve teškoće povezane s deložacijom. Što se plaćanja stanarine tiče, situacija nije nimalo bolja. Naime, Grad Pula od stanara gradskih stanova potražuje ukupno 1,16 milijuna kuna. I dok je dug iz ranijih godina u ukupnom iznosu od 990 tisuća kuna, tijekom ove godine smanjen tek za 140 tisuća, tijekom ove godine zabilježeno je novo zaduženje u visini od čak 870 tisuća kuna. No, na dan 6. studenog ove godine taj je dug smanjen za 64 posto, tako da ukupno ovogodišnje nenaplaćene stanarine iznose 313 tisuća kuna. - Neurednim platišama kontinuirano se upućuju opomene, te će prema onima koji se i nakon posljednjih opomena budu oglušili na plaćanje biti poduzeti otkazi ugovora o najmu, odnosno iseljenje iz stana, odgovorila je u konačnici Dukić. Je li to izvedivo i na koji način, odnosno koliko će to trajati, ostaju ipak nedogovorena pitanja. S. ZRINIĆ TERLEVIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

Materijali