Ulaz za korisnike

Betonski kamen i cestogradnja

|
Betonski kamen i cestogradnja
 
Betonski kamen i cestogradnja
Betonski kamen i cestogradnja

Zadaća trajnog učvršćivanja prometnica pripada najizvornijim disciplinama asfaltiranja. Betonski kamen u cestogradnji nudi brojne mogućnosti primjene. Taj se spektar proteže od jednostavnog učvršćivanja rubnih dijelova sve do povijesno opravdanih mjesnih sanacija.

Očuvanje stila

Proizvodi od betonskog kamena za popločavanje danas se primjenjuju na ulicama brojnih gradova i manjih mjesta , rustikalni i autentični s tradicionalnom gradnjom. Često odgovarajuće obloge kod povijesnih sanacija nisu samo puke dopune. Zahvaljujući njima zgrade koje ih okružuju mogu nanovo zablistati starim sjajem.

Zastarjelo ili pljesnivo kamenje može primjerice pridonijeti realizaciji optike srednjovjekovne kaldrme. Spajanje betonskog kamenja točnih dimenzija modernim metodama popločavanja pak nimalo ne podsjeća na prošla vremena

Zadržavanje oblika

Kružni tokovi, ranžirna područja za teške kamione ili autobusni kolodvori – asfaltirane površine izložene su ekstremnim opterećenjima. Moderni sistemi popločavanja betonskim kamenom mogu preuzimati enormne sile smicanja bez odricanja od optičkog dojma. Naposljetku nije samo važan funkcionalni cilj već i umjetnički aspekt korisnih površina. Funkcionalni proizvodi u kombinaciji s visokovrijednim površinama pružaju projektantima dovoljno slobode da čak i čiste korisne površine uvjerljivo uključe u svoj koncept oblikovanja.

Preuzimanje zadataka

Desno i lijevo od ulica i prometnica proizvodi od betonskog kamena dokazuju svoju funkcionalnu raznolikost. Zahvaljujući slobodnoj oblikovnosti tog građevnog materijala, rubna područja, sistemi za odvodnjavanje i specijalni proizvodi za slobodno građenje imaju najrazličitije zadaće. I tu vrijedi pravilo: kamenje na rubnim područjima i ogradama ne mora biti sivo. Odavno arhitekt ima pravo slobodno izabrati koje će rubne žlijebove uvrstiti u individualnu strukturu boja i površina.

Specijalni objekti

Primjeri su samo otvoreni bazeni, kolodvori i posebne industrijske površine. Arhitektonski specijalni objekti ističu se svojom posve individualnom i često spektakularnom kombinacijom dizajna i praktičnosti. Beton kao građevni materijal pokazao je svoju fleksibilnu stranu i kod specijalnih objekata.

Učinkovite inovacije

Kada se središnja mjesta u gradu posve „ukrase“ mrljama od žvakaćih guma, nažalost je posve normalna stvar. Svježe popločane površine prebrzo se pretvore u korisne površine koje izgledaju zapušteno. Zahvaljujući novim metodama u domeni zaštite površina mnogi proizvođači, a samim time i investitori mnogo se opuštenije suočavaju s tim problemom.

Projektanti imaju priliku iskoristiti te inovacije prilikom realizacije posebno frekventnih područja – posve neovisno o dizajnu nekog određenog objekta. Pasaži s trgovinama i kolodvori duže ostaju zaštićeni od negativnih utjecaja sredine. Ako se troškovi čišćenja mogu bitno smanjiti, ne samo da je bolji optički dojam nego profitiraju i vlasnici (koncesionari) zbog manjih troškova održavanja.

Bez straha od dodira

Područja primjene koja su desetljećima zadržavaju pravo na uobičajene materijale, počinju se otvarati. Betonski kamen postupno osvaja novi teren i pritom ispijeva uvjeriti i skeptike. Tema otvorenih kupališta jedno je od tih novih područja. Ako su se duž bazena dosad mogle pronaći isključivo pločice, referentni objekti diljem Njemačke pokazuju da su očekivanja opravdali pločnici i pločice od betonskog kamena. Unatoč izmjeničnom djelovanju mokrog i suhog boje tih proizvoda dugorajno su sačuvale svoju postojanost. Ni voda s velikim udjelom klora u pravilu ne mijenja ništa. Dodatna pogodnost za posjetitelje bazena jest i činjenica da se strukturirana površina još manje kliže nego što je uobičajeno.

Materijali